Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаВнимание! Онлайн измамници взимат жертви в Кюстендил

Внимание! Онлайн измамници взимат жертви в Кюстендил

Двама кюстендилци “изгоряха ” с капаро за тротинетка и каравана,  преведени чрез изипей

Двама кюстендилци “изгоряха” с пари, подлъгани от мними онлайн търговци. Местна жителка е заявила в полицията, че е станала жертва на измама. Тя попаднала на обява в социалните мрежи, че се продава изгодно тротинетка. След като се свързала с продавача на посочения телефон, той й изпратил снимка на продаваната стока. Одобрила тротинетката и се договорили да преведе сумата от 400 лв. за капаро. Плащането на останалата сума трябвало да стане при получаване на превозното средство, чрез куриер. За капарирането на стоката продавачът изпратил номер на банкова сметка. След като превела първоначалната сума, опитите на кюстендилката да се свърже с продавача ударили на камък, тъй като телефонът бил изключен.

Другият случай на измама е само няколко дни дни преди Великденските празници. Мъж от Кюстендил се доверил на обява за продажба на каравана. След  контакт по телефона, превел на посочена сметка сумата от 500 лв. капаро. Съгласно уговорката, мъжът трябвало да плати остатъка от стойността на караваната след като продавачът му я докара на място. Окончателната  покупко-продажба била планирана до десетина дни. Идентично,   след превода на парите, телефонът на продавача бил изключен, а караваната така и не била доставена. И в двата случая парите на жертвите са преведени чрез изипей.

От палицията призовават гражданите да не се доверяват на всякакви обяви, публикувани в онлайн пространството, в които предварително се иска плащане на стоката или превеждане на капаро, без да са се уверили какво точно купуват. Този подход крие повече рискове да бъдат измамени, предупреждават от МВР. Пазаруването от разстояние има опция за наложен платеж, тест и преглед на стоката. По случаите са образувани преписки в Районно управление- Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular