Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияВнимание, шофьори: Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове

Внимание, шофьори: Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове

Над 100 000 нарушители на пътя вече са получили е-фиш през новата система на МВР

Повече платени глоби отчитат от МВР след въвеждането на електронната система за известяване на нарушителите на пътя. Тя работи от 16 октомври, а средствата събрани от неизрядните шофьори през месеца, са с 2,5 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Събраните пари се използват за осигуряването на безопасността по пътищата.

Нарушителите на пътя вече получават известие на електронната си поща, с СМС или във Вайбър. Откакто е въведена Системата за сигурно електронно връчване са изпратени над 100 хиляди електронни фиша. 12 490 са издадените наказателни постановления, а близо 5000 са връчените документи на шофьори, които имат създадени профили в електронната система.

“Ако 100% са глобите, 50% не сме ги събрали и според мен това беше един от основните проблеми на Министерството – именно ниската събираемост. Считам, че по този начин значително ще подобрим събираемостта”, каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

От МВР отчитат, че голяма част от глобите, които са връчени по електронен път, вече са платени. Напомнят, че известието за нарушение към шофьорите има информативен характер.

“Нашата препоръка към тях е, ако има нещо, което ги смущава в съобщението, да се обърнат към най-близката структура на МВР и да получат допълнителна информация за съдържанието на документа, чието съдържание виждат в това съобщение”, каза Мария Ботева, зам.-началник отдел “Пътна полиция”.

Ако получателят на съобщението отвори линка в него, който води към Системата за сигурно електронно връчване, започват да текат срокове.

Ако продължи това действие в Системата за сигурно електронно връчване и отвори това съобщение в Системата за сигурно електронно връчване, това означава означава, че документът вече му е официално връчен. Това е регламентирано отново в Закона за движение по пътищата”, обясни Мария Ботева, зам.-началник отдел “Пътна полиция”.

Със събраните глоби ще бъде закупена техника за служителите на МВР на пътя. Част от средствата ще отидат и за създаване на токсикология./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular