Monday, May 6, 2024
HomeОживлениеВнучките на Гуна Иванова: Стефан Данаилов ни бе като баща, учеше ни...

Внучките на Гуна Иванова: Стефан Данаилов ни бе като баща, учеше ни да бъдем добри хора

Ива и Велислава Костадинови ще представят 4 песни на галавечерта на „Пирин фолк 2020“ в Сандански

 

Ива и Велислава Костадинови са специални гост-изпълнители на галавечерта на „Пирин фолк 2020“ в Сандански.
Ива Костадинова е на 26 г., средното си образование е завършила в Националната финансово-стопанска гимназия в София, а висшето си в УНСС; тя е бакалавър по бизнес администрация и магистър по финансов контрол и финансово право.
Сестра й Велислава е на 24 г., средното си образование е завършила в 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски“, а висшето й образование е от НАТФИЗ, в класа на покойния български актьор проф. д-р Стефан Данаилов. Двете са внучки на популярната народна певица Гуна Иванова.

– Как свързвате думата “вяра” с думите “Пирин фолк”?

– Ива Костадинова: вяра в това, че в днешни времена съществуват формати с конкурсен характер, които допринасят за съхраняването и популяризирането на българския фолклор, който е нашето съкровище и идентичност.

– Велислава Костадинова: вяра за това, че все още има хора, които избират фолклора пред другите жанрове и се стараят да го развиват, модернизират и популяризират.

– Разкажете ни повече за предишните си участия във фестивала?

– В.К.: – Ще помним винаги излизането ни на сцената на „Пирин фолк” през 2019 г., заради това, че успяхме чрез изпълнението на песента ни “С България в сърцето” да предадем емоциите на авторката на песента – Анна Христова, и с това, че отзивите за тази песен са прекрасни. Благодарни сме за пореден път на публиката, че е зад нас и ни подкрепя – тя е нашият стимул. Благодарни сме и за високата оценка на журито, защото такива формати “сверяват часовниците ни”.

– И.К: – През 2017 г. също участвахме в конкурса с песента “Не ме давай, мила майко”, която ми е на сърце още от първия път, когато я чух. Нейна авторка е не кой да е, а нашият пример и вдъхновител – Гуна Иванова. Музиката и текстът са нейни. Аранжиментът е на Светослав Лобошки. Тогава взехме цели три награди – втора награда на журито, награда на публиката и награда на слушателите на Радио Благоевград. Бяхме толкова щастливи, не мога да ви го опиша с думи… песента и днес се слуша и е любима на много млади хора, което всъщност е нашата цел – младите да харесват и слушат народна музика. Ние я предаваме по-съвременно и се радваме от резултата.

– Какво да очаква публиката от Вас по време на тазгодишната галавечер?

– И. К.: Подготвили сме четири прекрасни и различни сами по себе си песни. Две от тях са авторски. Едната е по музика и текст на Гунето, много красива песен, която ни олицетворява. Втората авторска е нашият най-мил и прекрасен подарък от не кой да е, а именно от човека, който също ни вдъхновява с прекрасния си глас и творчество – Райко Кирилов. Музиката на песента е негова, а текста написа Христина Димова. Получи се една прекрасна песен. Нямаме търпение да я представим.

– Внучки сте на народната певица Гуна Иванова. Тя ли е Вашият ментор/вдъхновител?

– И.К.: – Да. Тя на първо място ни накара да обикнем тази музика още от бебета.

– В.К.: – Тя е човекът, който ни запали така силно именно към народната песен. Знаете, нейната съдба

– Кога разбрахте, че музиката е това, с което искате да се развивате? Кога поставихте началото?

– И.К.: – С течение на времето, по съвсем естествен начин. От малки пеем, но никога не сме си поставяли за цел да се занимаваме с музика. То просто се случваше с течение на времето.

– В.К.: – Първоначално пеехме в детската група, която баба ни водеше. Ходехме по конкурси и беше много забавно. По-нататък записахме няколко песни самостоятелно с Ива, но все още бяхме малки. Гунето ни взимаше с нея по участия и там пеехме по малко. В един момент, в по-зряла възраст, решихме да направим и видеореализация на някои от песните ни. Хората ни приеха много добре. И ето – днес сме част от изпълнителите на Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част.

– Какво е общото или различното между счетоводните науки, НАТФИЗ и музикалната сцена?

– И.К.: – Счетоводството в училище ми беше любимият предмет, работила съм малко време, но това удоволствие от музикалната сцена е неповторимо. Правенето на песни, записите, емоциите в студиото, да дадеш душа на това, което правиш… Това е щастие.

– В.К.: – Съществена разлика между музикалната и театралната сцена е публиката, реакциите, очакванията. И на двете сцени се чувствам комфортно, но засега музикалната сцена ми е по на сърце.

– Велислава, какви спомени пазите от големия български актьор Стефан Данаилов?

В.К.: – Той е прекрасен човек. Той ни беше като баща. Изключително добър и отзивчив във всяко едно отношение. Освен на професионализъм, той ни учеше и на това преди всичко да бъдем добри хора!

– Как виждате себе си в личен и професионален план след 10 години?

– И.К.:  – Аз гледам тук и сега. Гледам да правя нещата по максимално добър начин на момента, мисля, че така се строи приятно бъдеще.

– В.К.: – Ива хубаво го каза. Дай Боже здраве и щастие, каквото е писано, ще стане.

– И за финал – какво е посланието, което ще отправите към всички, които все още не са се престрашили да премерят глас на сцената на „Пирин фолк“ – Сандански?

– И.К.: – Няма причина, която да ви спре да опитате. Това е една прекрасна емоция!

– В.К.: – Освен прекрасната емоция, ще се почувствате ползотворни и допринесли за популяризирането на българската народна музика! Прекрасно е!

Георги АРГИРОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular