Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаВторо нападение срещу колата на журналистка от Дупница

Второ нападение срещу колата на журналистка от Дупница

АЕЖ: Случаят да се разследва от националната полиция или ГДБОП

Второ нападение е извършено срещу семейния автомобил на журналиста от DenNews.bg и администратор на групата „Къде е Янек“ Десислава Панайотова в Дупница.  Инцидентът е станал в нощта срещу събота. Счупено е предното стъкло на колата, паркирана пред дома на Панайотова. Изключено е деянието да е извършено с цел кражба, тъй като стъклото не е отстранено и от автомобила не липсва нищо.

Десислава Панайотова заяви пред Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), че това е второто посегателство срещу автомобила ѝ в последните месеци, след като на 4 декември той е бил прострелян със сачма. Журналистката изключи зад това да стоят лични мотиви, тъй като тя ѝ семейството ѝ не са в конфликт с никого. “Не мога по никакъв начин да твърдя каква е причината и кой го е направил. Мога да кажа, че нямам конфликт с никого. Не водя дела”, посочи Панайотова.

Тя е един от най-активните журналисти в разследването на изчезването на Янек Миланов от Дупница. Младият мъж изчезна през миналата година, след като последно е бил видян да се качва в автомобила на Васил Капланов, който някога е работил като охранител на обявените за международно издирване братя Галеви. Капланов е задържан през септември 2020 г., а два месеца по-късно синът му е арестуван по обвинение, че е вандализирал автомобила на изчезналия Янек Миланов. Случаят с изчезването на Миланов продължава да не е разкрит, въпреки намесата на главния прокурор Иван Гешев.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява незабавно с вандализирането на автомобила на журналистката Десислава Панайотова да се заеме институция извън полицията и прокуратура в Дупница. Това може да бъде Главна дирекция Национална полиция или Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Българските власти трябва бързо да открият и изправят пред правосъдието отговорните лица.

В сайта Dennews Десислава Панайотова описва в детайли преживяното от нея, започвайки с първото нападение над автомобила от 4 декември 2020 г.:

„Тогава качих снимки на личния си профил във Фейсбук, като реших, че не е нужно да занимавам заетата с по-важни дела полиция, а и заради минималната вероятност извършителят да бъде открит. След като публикувах снимките с мен се свърза Димитър Недев, човекът към когото бе отправена заплаха за убийство от страна на Васил Капланов-Каплата и по което обвинение Капланов прекара в ареста месеци наред. Заканата към Димитър Недев бе във връзка с негово мнение, изказано по случая с изчезването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница. В разговора Недев ми съобщи, че предишния ден той е открил автомобила си с нанесени щети. Днес намерихме семейния автомобил със сериозна щета на предното стъкло. Щета, която не може да бъде отстранена с лек ремонт за 50 лв., както се случи първия път. Освен това ме притеснява фактът, че се случва за втори път, при положение, че в квартала няма скандали за паркоместа, нямам лични конфликти нито в квартала, нито в живота, от години няма подобни инциденти в близост около блока, нито пък в двата случая са пострадали автомобили в съседство – ясно е, че мишена е бил този конкретно автомобил, паркиран в близост до други коли. Днес първоначално помислих, че стъклото отново е простреляно – от страната на пътника. Подадох сигнал на тел. 112. Полицейският екип, а след това и дежурната група заключиха, че щетата е нанесена с умисъл, чрез силен удар с камък. В близост те откриха и парче от плочка, като според единия криминалист ъгълът съвпада идеално с мястото на удара. Не мога да изразя обвинение или подозрение за конкретен извършител. Но фактите са, че първото нападение съвпада с нападение срещу автомобила на Димитър Недев. Този път е вложено повече „старание“, като стъклото е почти пред пълно разпадане и трябва да бъде подменено.

Факт също така е, че Димитър Недев бе заплашен заради коментар в групата „Къде е Янек“, където пък аз съм един от администраторите по покана на брата на Янек, Марио.”

RELATED ARTICLES

Most Popular