Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятВулин: ЕС притиска Сърбия да въведе санкции срещу Русия

Вулин: ЕС притиска Сърбия да въведе санкции срещу Русия

Александър Вулин: След като Сърбия е военно неутрална, тя трябва да бъде и политически неутрална страна

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин заяви по повод подготвената резолюция на Европейския съюз, в която от Сърбия се иска да съгласува външната си политика с тази на ЕС и да въведе санкции срещу Русия, че резолюцията е най-добрият начин Сърбия да разбере, че мястото й не е в ЕС, съобщава сръбската телевизия Ен 1.

“Призовавам депутатите в Европейския парламент да продължат политиката на шантаж и натиск върху Сърбия и колкото може по-скоро да приемат резолюцията, в която искат Сърбия да въведе санкции срещу Русия. Няма по-добър начин Сърбия да разбере, че мястото й не е в Европейския съюз от политиката на евродепутатите”, заяви Вулин.
Той каза още, че вярва, че и “президентът Александър Вучич ще преразгледа решението за продължаване на пътя към ЕС”, пише в съобщението.
След като Сърбия е военно неутрална, тя трябва да бъде и политически неутрална страна, смята Вулин.
“За да се случи това, евродепутатите трябва да продължат с шантажа”, каза още той.
Европейският парламент ще поиска с резолюция от новоизбраните власти в Сърбия да проявят истинска посветеност на ценностите на ЕС и да се съгласуват с решенията и позициите на ЕС във външната политика и политиката на сигурност, включително относно въвеждането на санкции срещу Русия, предаде радио Свободна Европа, което е видяло проекторезолюцията, подготвена от докладчика на ЕП за Сърбия Владимир Билчик./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular