Monday, May 6, 2024
HomeРегионБобов долВ Бобов дол започва проектирането на нов водопровод от Самораново

В Бобов дол започва проектирането на нов водопровод от Самораново

Общината иска 35 млн. лв. от МРРБ, открива обществена поръчка за идеен и работен проект

Юлияна КОЛЧАКОВА
Община Бобов дол започва проектирането на нов водопровод от Самораново. Общинските съветници задължиха кмета Елза Величкова да открие процедура за обществена поръчка за финансиране на проектирането (идеен и работен проект) на нов външен довеждащ водопровод от долния изравнител на ВЕЦ „Самораново“ до резервоарите на миньорския град. Ръководството на общината бе задължено още да внесе искане за отпускане на финансови средства (гранд) от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Трасето на водопровода е 27 км. Стойността му е 35 млн. лв. Тя включва проектиране, авторски надзор, технически надзор и печалба на строителя и в нея са предвидени повишените цени на строителните материали.
Решението бе взето на заседание на Общинския съвет (ОбС) по предложение на Валери Радлев от БСП, който е и председател на временната комисия по водоснабдяване към минипарламента. „Строителството на нов довеждащ водопровод от долния изравнител на ВЕЦ „Самораново“ до гр. Бобов дол решава проблемите на водоснабдяването на община Бобов дол и в частност на община Дупница. Чрез него община Бобов дол подсигурява необходимите количества питейни води, като за селата се осигуряват допълнителни количества води, както следва: Големо село, Мало село, Долистово и Шатрово – с 20 л/сек, на с. Мламолово – с 10 л/сек, Бабино и Бабинска река – с 10 л/сек и на гр. Бобов дол – с 80 л/сек. За селата в Дупнишката община: с. Самораново – с 10 л/сек, за новоизграждащия се затвор в с. Самораново – 15л/сек; за с. Блатино и с. Пиперево – 15 л/сек., които населени места са в обсега на водопровода.
С новото проектиране ще се избегне преминаването му през частни имоти и предприятия, с което ще се избегнат кражбите на вода и затрудненото отстраняване на аварии.
Предвижда се на водопровода да се изгради МВЕЦ с мощност от 200 до 300 kw/ч, което открива възможност В и К „Кюстендилска вода“ да продава ел. енергия и да подобри финансовото си състояние.
С изграждането на новия водопровод ще се намали значително консумацията на електроенергия от помпената станция на язовир „Дяково“ (до 102 хиляди киловатчаса за месец). Основният в момента водопровод от язовир „Дяково“ ще стане резервен вариант, а новоизграденият водопровод ще бъде основен източник за водоснабдяването на община Бобов дол”, се казва в приетото от ОбС предложение.
В докладната записка Радлев информира колегите си, че група специалисти от ВиК „Кюстендилска вода“, той и депутатът Бойко Клечков са провели пет работни срещи, две от които на 28 февруари и 7 април тази година в МРРБ със зам. – министъра Деляна Иванова и Ваня Виденова – директор Дирекция „В и К” към министерството, и са постигнали договореност за откриване на процедура за финансиране на проектирането (идеен и работен) проект по ОП „Околна среда“ за изграждане на новия водопровод.
„През 90-е години на 20-и век гр. Бобов дол и част от селата на общината-Големо село, Мало село, Долистово, Шатрово, Мламолово, Бабино и Бабинска река, както и Мини Бобов дол, се водоснабдяват по гравитачен път от долния изравнител на ВЕЦ „Самораново“.

Снимка – Красимир Сончев

Бобов дол се водоснабдява от три външни довеждащи водопровода с обща дължина 46 км. Първият т. нар. „рилски“ е строен през 1964 г., който община Дупница по управлението на кмета Панчо Панайотов (мандат 1991-1995 г.) е незаконно прекъснат в местността Дренски рид, където е изграден питеен резервоар (500 куб.м) и отклонява водата за община Дупница.
По този начин бобовдолският първи довеждащ водопровод бе присвоен от община Дупница, който е изграден с финансови средства на Мини „Бобов дол“ и община Бобов дол.
През 1990 г. поради настъпила голяма суша, Мини „Бобов дол” изгражда нов довеждащ авариен водопровод от дюкера на яз. „Дяково“ с диаметър 426 мм, с което се променя първоначалното предназначение на язовира строен за промишлени нужди (ТЕЦ „Бобов дол“, Мини „Бобов дол“, поливане) и придобива статут на постоянен източник на питейни води за община Бобов дол.
Водоснабдяването от яз. „Дяково“ е изпълнено директно от довеждащия канал, като водата се взима не от самия язовир, а от дюкера преди язовира, по този начин се създават големи проблеми с качеството на водата. Непрекъснатият химичен и микробиологичен контрол на водите, показва многократни отклонения от БДС, най-вече от показателите мътност, прозрачност, сух остатък, окисляемост, амоняк, нитрити и др.
Питейната вода на община Бобов дол не се пречиства повече от 58 години. Извършва се обикновено хлориране на подадените води от яз. „Дяково“.
През 1985 г. започва изграждането на третия довеждащ водопровод, Ф-530 от стоманени манесманови тръби за гр. Бобов дол и група населени места от общината от долния изравнител на ВЕЦ „Самораново“. Поради липса на финансови средства СО „Минстрой“ през 1991 г. прекъсва строителството му. Остават недовършени 5 км водопровод.
През 2007 г. община Бобов дол изготвя идеен и технически проект за „Модулна пречиствателна станция за питейни води“ на кота 778, местност „Широки дол“ в землището на с. Мало село за 200 литра в сек.
С Решение №68 от 28.06.2007 г. Общински съвет – Бобов дол, отрежда терен за изграждане на питеен резервоар 5000 куб. м до проектираната пречиствателна станция, който ще захранва гр. Бобов дол и всички населени места по гравитачен път”, поше още в докладната.
Припомняме, че на сесия през януари ОбС в Бобов дол упълномощи местната управа да настоява пред МРРБ да отпусне средства за споменатия водопровод.

RELATED ARTICLES

Most Popular