Monday, May 27, 2024
HomeРегионКюстендилТуристи почистиха района на водопад „Света Ана“ при Смоличано

Туристи почистиха района на водопад „Света Ана“ при Смоличано

Туристи от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил направиха разходка до китното село Смоличано и съчетаха приятното с полезното като почистиха района на красивия водопад “Св. Ана”.
„Разходката ни започне от детското ваканционно селище „Живей с любов“, където Елена Начева, която е председател на НЧ „Пробуждане 2020“, група деца и туристи от ТД „Осогово“ Кюстендил, проведоха дискусия на тема: „Какво ни предлага планината и какви опасности крие тя?“.
Детското селище се състой от 5 стари къщи и постройки, които сега са реставрирани. Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и библиотека. Бившият сеновал е грънчарска работилница. Така стотици деца имат възможност в близост до природата да се забавляват през свободното си време.
На чаша чай туристите споделиха лични преживявания и случки в планината. Групата лагерници се оказаха много подготвени и активно участваха в дискусията. Обсъдени бяха необходимата екипировка за планинарство, ориентиране в планината, работа с карта и компас, ходене по различни планински терени, опасности в планината и мерки за сигурност, както и основните принципи при движение по трудни терени. Планината е много красива, но и крие опасности. Младите бъдещи туристи бяха запознати с опасностите, който крие планината и евентуалното им оцеляване. Какво да правят при ухапване от змия, стършел, пчела или оса и разбира се какво не трябва да се прави. Какви са признаците при замръзване, претопляне, топлинен удар, гръмотевици и първата помощ, която трябва да се окаже.

Тъй като ние туристите сме и любители на чистата природа след чудесното гостоприемство и новите запознанства се запътихме с приготвени чували и ръкавици, за да почистим района.
А този район е богат с много древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа.
Местността представлява много красива клисура, образувана от протичащата река Елешница – една от големите реки в югозападна България, десен приток на Струма, извираща малко под връх Руен – първенецът на Осоговската планина. С мястото е свързана стара легенда за красива мома на име Ана, която заради завист и злословие била посечена от един от братята си, при което очите ѝ се превърнали в извори, а косите ѝ – във водните струи на водопада.

Докато правихме разходката си из тези богати на забележителности места, след смях и закачки напълнихме чувалите с боклуци. За огромно съжаление те не намаляват. Особено в района на водопад „Света Анна“ и манастира „Св. св. Йоаким и Ана“. Манастирският комплекс се състои от църква, чешма с 12 чучура, параклис с аязмо и обширен двор. Наблизо има паметник на смоличанските герои и хубаво място за пикник, където ежегодно местните хора правят курбан на 9 септември – вторият ден след Рождество на света Богородица и ден на нейните родители Йоаким и Ана. Явно тогава се оставят всичките боклуци, вместо да бъдат поставени в колите.
Заредени с много енергия, доволни от добре свършената работа туристите от кюстендилското дружество с нетърпение очаква следващите разходки из красивите кътчета на България.

Автор: Силвия Михова–секретар на ТД „Осогово“ гр. Кюстендил

RELATED ARTICLES

Most Popular