Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаВ деня на изборите! Известният цигулар Рико от квартал „Ценеви” към политиците:...

В деня на изборите! Известният цигулар Рико от квартал „Ценеви” към политиците: Като бъркате в меда, си оближете ръчичките, но не грабете целия мед!

  • Валентин Йоцов: Живеем в мизерия до разпукване. Това живот ли е? Да оправят поне детските

  • От година на година живеем все по-бедно. Парламентът е мафиотски и затова не гласувам, категоричен е мъжът от големия ромски квартал в Дупница

В изборния ден посетихме един от големите ромски квартали в Дупница – „Ценеви”. Дори в следобедните часове, когато слънцето припичаше, избирателната активност сред местното население остана ниска. В секция № 47, където са регистрирани близо 900 души, правото си на глас бяха упражнили едва около 100 души. Случайността ни срещна с един от най-добрите музиканти в Югозападна България – цигуларя Енрико Славов. Рико е известен в попфолк средите на България. Той свири в едни от най-известните заведения в столицата и по Черноморието.

Част е от бенда на попфолк изпълнителката Кали. Рико категорично ще гласува, с надеждата нещата в неговия бранш да се променят към по-добро. Той изрази недоволството си от факта, че за пети път пандемията нанася непоправим удар върху заетите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Приседнал на кафе заедно със свой приятел, Рико разказа, че надеждите му за утрешния ден са както на всички останали хора – да има по-добър живот. Въпреки това остава скептичен, че може да се случи. ”Много години на който и да се доверихме, ни разочарова и излъга”, категоричен е музикантът. Той нареди като най-важни приоритети – здравеопазването, финансовата стабилност и подпомагане на най-засегнатите от пандемията сектори. Според него браншът, в който той работи, е съсипан напълно. Той се надява след изборите нещата да потръгнат за страната ни. „Надявам се, но съм скептичен. Много години нещата не са добри в нашата държава. Идва тежка зима, големи сметки, ток, гориво, а оттам започват да се вдигат всички цени. Безработицата е голяма. Аз съм музикант и моят бизнес свърши, защото е спрян. И е спрян заради зеления сертификат и всеки си седи вкъщи, а аз от вкъщи няма как да им свиря на хората”, споделя тревогите си Рико. Той не е получил обезщетение или помощ от държавата.
Цигуларят от „Ценеви” се обърна с апел към политиците в изборния ден: „Като бъркате в меда, може да си оближете ръчичките, но не да грабите и да взимате целия мед!”
Двамата с неговия приятел си обясняват ниската избирателна активност с разочарованието на хората и пълното им безверие, че нещо може да се промени след вота.

Георги и Валентин

Път към по-добро не виждат и Георги Методиев и Валентин Йоцов. На по чаша ракия и наденица върху парче вестник двамата бистреха политическото бъдеще на страната. Георги е упражнил правото си на глас, но Валентин е категоричен, че въобще няма да отиде до урните. ”Парламентът е мафиотски. Не съм доволен и въобще не искам да обръщам внимание на такива артисти. Нищо няма да се промени след изборите и затова няма да ходя”, споделя Валентин. Георги обаче таи надежда, че нещата ще се изменят с цената на всичко. „За кокошкарите прошка нема, всички са в затвора. А тези, дето крадат милиони, защо няма един вкаран в затвора? Не съм доволен от правителството и няма да ходя. Работа нямаме. Има и дискриминация, нас не ни взимат. Пускаш молбата и като те видят кой си, никой не те иска. Лъжат ни и се подиграват с нас. Ама това никой не го мисли. От година на година живеем все по-бедно. Нямам доверие на никоя партия”, изрази възмущението си Валентин. Неговият приятел Георги разказа, че цял живот е работил в мините и не разбира защо се затварят. „Те хранеха стотици. Мините бяха най-големият „кмет” на Бобов дол, хранеха всички. Винаги са били печеливши, а сега всичко е съсипано.”

Изборните секции

И двамата обаче са съгласни, че животът им няма да се промени. „От година на година, от ден на ден ставаме все по-бедни. Свикнахме вече да живеем един мизерен живот и ще продължаваме. Напълно сме обезверени”, каза със свити очи Владимир. На въпрос какво иска да каже на политиците в изборния ден, мъжът сподели: „Най-напред да оправят детските. Как може за едно дете да се дават 40 лв. за един месец. Може ли въобще да се гледа дете с тези пари и 30 дена и да го пращаш на училище?”. Жителят на квартал „Ценеви” определи политиците като най-големите „айдуци”, които грабят с милиони, за тях няма възмездие. „Кокошкарите са в затвора, а тези, дето крадат с милиони, си живеят живота. Това е самата истина. Живеем в мизерия до разпукване. Кога ядеш, кога спиш гладен. Това живот ли е? Тия в парламента да дадат поне пари за децата да има, те да имат да живеят!”, призова със свито сърце Валентин Йоцов.

Бай Методи

Срещнахме се и с бай Методи, който вече беше гласувал. Той се надява на промяна, за да може децата му да се върнат. Разказа, че всички са отишли в чужбина и той е останал сам. Чувал ги два пъти месечно по телефона само. „Политиците да си гледат работата така, че да има не само за тях, а и за хората.”

RELATED ARTICLES

Most Popular