Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаВ Дупница отбелязаха 75 години от смъртта на Станке Димитров-Марек

В Дупница отбелязаха 75 години от смъртта на Станке Димитров-Марек

75-ата годишнина от трагичната гибел на Станке Димитров-Марек беше отбелязана в Дупница вчера. Организатори на честването бяха Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града и Българският антифашистки съюз.
Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Станке Димитров в с. Тополница, където е бил учител. След това се проведе дискусия за ролята и значението на Станке Димитров в новата история на България. Основни доклади изнесоха доц. Крум Чивиев и доц. Радослав Радославов. 
„Стефан Димитров Тодоров (Марек) е дупничанинът, който е достигнал най-високата политическа кота. Много години по време на прехода в Дупница демократичната власт съзнателно налагаше една преднамерена тенденция неговата личност да бъде забравена и заличена от най-новата история на града.

Момент от дискусията: Доц. Крум Чивиев, Иван Шопов и доц. Радослав Радославов (отляво надясно)

За съжаление на местните нихилисти Станке Димитров е част от историята на града ни не само поради факта, че дълги години градът носеше неговото име, както и славният ни футболен отбор. Стефан Димитров е човек на своето време. Време на брутална и жестока гражданска война, с нейните закони и екстремни проявления, която в някаква степен, в друга по-мека форма продължава и днес. Той не е икона, нито партийно божество. Като всички професионални революционери той е бил реален човек с неговите положителни и отрицателни качества”, се казва в част от доклада на Радослав Радославов, който той прочете пред присъстващите.

RELATED ARTICLES

Most Popular