Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилВ Кюстендил подготвят годишния фестивал на туристическите хорове в България

В Кюстендил подготвят годишния фестивал на туристическите хорове в България

Годишният фестивал на туристическите хорове в България да се състои в Кюстендил в началото на месец юни, предлагат от ръководството на сдружението. Председателят му Стефан Груев се е срещнал с кмета на община Кюстендил Петър Паунов, за да обсъдят възможностите.
“Нашето предложение е фестивалът да е на 6 и 7 юни, преди Празника на черешата. Смятаме, че това ще бъде една културна проява, която ще има стойност и за нас, и за вас”, каза Стефан Груев.
Той посочи, че искането е свързано с това празникът да се състои за първи път в този край на България, защото имало смисъл Кюстендилският регион да бъде видян от повече хора. “Искаме да поканим и наши съседи от двете съседни страни – Сърбия и Северна Македония, за да споделим песните, общуването и създаването на по-близки отношения помежду ни”, посочи Груев.
В момента в Сдружението на туристическите хорове в България участват 40 състава от цялата страна. То е създадено преди 32 години и е свързано с обичта към природата, към България и към хората й.
“Преди години броят на туристическите хорове в страната е бил около 120. Затова и сега целта ни е да го възродим и да привлечем повече млади изпълнители, допълни Стефан Груев.

RELATED ARTICLES

Most Popular