Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПетричВ Петрич избират членове на Съвета на децата

В Петрич избират членове на Съвета на децата

Започна процедурата за избор на членове на Съвета на децата. Това съобщиха от общинската администрация в Петрич. Инициативата е на Държавна агенция за закрила на детето и е във връзка с един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето – правото за изразяване на собствено мнение и включване в процесите по взимане на решения относно техния живот и развитие.
Именно чрез участие в обществения живот децата придобиват умения, знания и увереност. През 2003 г. година е създаден Съвет на децата към Държавната агенция за закрила на детето, който включва представители на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвимите групи.
Процедурата за избор на членове на Съвета на децата е разделена на три нива – общинско, регионално и национално. За членове на Съвета могат да бъдат предлагани кандидатури на деца до 18 години в четири направления – членове на училищни форми за самоуправление, представители на детски и младежки инициативи, финансирани от бизнеса, представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и доброволци в социални услуги, индивидуални кандидатури.
Кандидатите за членове на Съвета на децата от общината изпращат документите за кандидатстване до 24 май т.г. в деловодството на Община Петрич или на email: oa_petrich@mbox.contact.bg Комисия, назначена от кмета на община Петрич, ще извърши подбор на постъпилите кандидатури в отделните направления и ще излезе с предложение до Областна администрация, в което са включени три имена за членове на Съвета на децата.
Областният управител после започва процедура по избор на членове на Съвета на областно ниво.
RELATED ARTICLES

Most Popular