Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаГенерал Тодор Радев е почетен гражданин на гр. Дупница от 11 юни...

Генерал Тодор Радев е почетен гражданин на гр. Дупница от 11 юни 1998 г.

На 10 октомври 2022 г. (понеделник вечерта) по местната кабелна телевизия бе обявена инициативата на ръководството на военното читалище „Генерал Георги Тодоров 2011“ за предложението на тържествената сесия на 19 октомври – празник на гр. Дупница, посветен на св. Иван Рилски Чудотворец (духовен и небесен закрилник на българския народ и на дупничани) да бъде удостоен с най-високото звание ген. Тодор Радев. За този наш изтъкнат съгражданин съм публикувал редица научно-изследователски статии. В книжка Първа от 1999 г. на централното научно историческо списание „Военноисторически сборник“ публикувах обзорна статия за ген. Тодор Радев и неговото семейство. На 24 март 1999 г. представих това мое изследване пред дъщерята на генерала Вася Т. Радева и неговата снаха Ваня Радева.

На 22 май 1998 г. по моя инициатива 203-та аудитория в Учителския институт – Педагогически колеж получи името „Генерал Тодор Радев“. По този повод присъстваха неговата дъщеря Вася (изтъкната оперна певица) и брат й инж. Димитър Т. Радев. Вася Т. Радева само промълви на това тържество:

„Мили татко, добре дошъл отново в гр. Дупница“.

На 24 март 1999 г. си направихме обща снимка преподаватели в Педагогическия колеж и служители, заедно с представители на Историческия музей в гр. Дупница. На тази паметна снимка ясно личат видният дупнишки педагог Димитър Бояджиев и историкът изследовател Борислав Дичев. През 2005 г. в монографията „70 години Педагогически колеж „Св. Иван Рилски“ гр. Дупница“ от 50-а до 60-а страница публикувах разширена статия за ген. Тодор Радев като военен теоретик, министър на народното просвещение и създател на Учителския институт в родния му град Дупница. През 2020 г. в монографията си „Кметовете на Дупница (1878-2020 г.)“ давам подробни сведения за бащата на генерала Димитър Янакиев Радев – най-успешният кмет на гр. Дупница. За сетен път подчертавам огромния принос на ген. Тодор Радев към нашия град и околията. Той е работил и живял от 27.02.1887 до 3.11.1957 г. Основателно възкресих неговото име, за което получих признанието на много дупничани. На 11 юни 1998 г. с Решение №58 на Общинския съвет в гр. Дупница единодушно общинските съветници удостоиха посмъртно с високото звание „Почетен гражданин на гр. Дупница“ генерал-майор Тодор Радев. На същата сесия с Решение №59 високото звание получи и изтъкнатият детски лекар Николай Иванов Попов (01.03.1934 г. с. Баланово – 26.102017 г.). Двамата получиха високото звание по инициатива на тогавашния кмет д-р Пламен Петров Соколов (виден ортопед и общественик).

По мои изследвания от 11 октомври 2022 г. разбрах, че ръководството на военното читалище „Генерал Георги Тодоров 2011“ е сменило своето предложение за генерал Иван Томов. За него съм публикувал две научно-изследователски статии. Първата статия бе публикувана в регионалния вестник „Дупница плюс“, бр. 44 от 14 октомври 2003 г. Втората статия под заглавие „Видни дупничани! Ген. Иван Томов – далновиден в работата си и милеещ за родния си край“, публикувах в регионалния вестник за Югозападна България „Вяра“ на 22 юни 2022 г.

Щастлив съм, че изпълних своя дълг като краевед

изследовател на името и делото на нашия виден съгражданин генерал Иван Георгиев Томов, командващ Първа българска армия (Първи корпус).  Той е роден на 7 май 1942 г. в с. Яхиново, Дупнишко, а е починал на 18 май 2021 г. в гр. София.

Разбрах, че с високото звание „Почетен гражданин на гр. Дупница“ ще бъде удостоен на 19 октомври 2022 г. Диман Панайотов Панчев. Той е роден на 10.12.1964 г. в нашия град и е записан на името на дядо си по бащина линия Димитър. Неговата майка сменя името му на Диман. Майка му Надежда Костадинова Хаджиангелова – Панчева е родена на 12 юли 1935 г. в гр. Дупница, където е починала на 9 ноември 1993 г. Тя е работила като медицинска сестра, била е хубава жена, изключително амбициозна, интелигентна и трудолюбива. С основание можем да кажем, че синът й Диман Панчев е реализация на нейните мечти и амбиции в културата. Надежда Панчева е търсила и поддържала приятелски връзки с видни творчески личности от гр. София. Тя е закупила на малките си деца Венера и Диман пиано и по нейно настояване от малки са обучавани да свирят. Диман Панчев е завършил Базовото основно училище, след това дупнишката гимназия, а от 1985 до 1991 г. е учил в Българската държавна консерватория оперно пеене в класа на проф. Констанца Вачкова. Той владее много добре руски, френски и италиански език и през последните 30 години се е утвърдил като един от най-добрите баси в България и чужбина. Един изтъкнат испански музикален критик определя качеството на тембъра на гласа на Диман Панчев като

общ тембър между Борис Христов и Николай Гяуров.

С голям успех Диман Панчев участва със свои изпълнения на традиционните ежегодни Майски празници на културата в родния си град Дупница. Той има уважението и обичта на нашите съграждани като един от най-добрите баси на България. Имал е много успешни турнета в редица европейски страни, САЩ и другаде по света. Неговата съпруга Калина Панчева е цигулар в Бургаската опера, където той е изтъкнат оперен певец, пътува постоянно с тяхната трупа, а двамата имат дъщеря Димана, родена на 25 февруари 2010 г. в Бургас. (По изследвания на Иван Хаджийски от 27.02.2000 г., от 07.05.2004 и от 07.10.2012 г.).

Справедливо ще бъде нашите видни съграждани ген. Иван Георгиев Томов и Диман Панайотов Панчев, на тържествената сесия на 19 октомври 2022 г. да бъдат удостоени с високото звание „Почетен гражданин на гр. Дупница“!

Гл.ас. Иван Хаджийски, краевед-изследовател

 

RELATED ARTICLES

Most Popular