Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРазлогГлад за лекари в Разлог! Вакантни места стоят незаети от началото на...

Глад за лекари в Разлог! Вакантни места стоят незаети от началото на годината

От началото на годината в бюрото по труда в Разлог са обявени свободни работни места за лекари по различни специалности, съобщиха от Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Благоевград.
Обявените свободни позиции са за специалисти кардиолог, вътрешни болести, хирург, лекари със специалност инфекциозни болести, невролог, анестезиолози, гастроентеролог. В бюрото по труда в Разлог са обявени и две свободни работни места и за медицински сестри.
Свободно работно място е било обявено и за медицинска сестра в бюрото по труда в Гоце Делчев, което вече е заето, посочват от дирекцията. Оттам допълват, че в дирекциите „Бюро по труда“ на територията на областта няма регистрирани лица, завършили съответните специалности, които да търсят работа.
По данни на Териториално статистическо бюро „Югозапад“ в края на 2021 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в област Благоевград практикуват 898 лекари и 1531 медицински специалисти по здравни грижи. В заведенията за болнична помощ практикуват 421 лекари, 11 фармацевти и 795 медицински специалисти. Броят на медицинските сестри в лечебните заведения е 574.
Статистическите данни сочат, че най-голям е дялът на лекарите във възрастовата група между 55 и 64 години. Техният брой е 399, което е 44,4 на сто от общия брой на медиците в областта. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 91, което е 10 на сто от общия брой медици, докато дялът на практикуващите лекари в пенсионна възраст (на 65 и повече години) е двоен – 23,2 на сто или 208 практикуващи лекари на и над 65-годишна възраст, с ъбощи БТА.
Осигуреността с лекари към края на 2021 г. общо за област Благоевград е около 30 на 10 хил. души от населението, при 43,3 на 10 хил. души общо за страната. Осигуреността в областта с лекари по дентална медицина и общопрактикуващи лекари е съответно 10,5 на 10 хил. души и 5,6 на 10 хил. души от населението, което е близо до стойностите за страната.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular