Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесГл. комисар Николай Николов: 90% от пожара в Рила е овладян

Гл. комисар Николай Николов: 90% от пожара в Рила е овладян

Смята се, че огънят е тръгнал от неизгасено огнище

5 дка борова гора и клек продължават да горят в Рила, в района на Мусаленската пътека, под хижа “Ястребец”. Това съобщи директорът на главната противопожарна дирекция главен комисар Николай Николов. “Смятаме, че около 90% от пожара е овладян. Оставащите 10% обаче представляват сериозна опасност. Направена е над 2 км водопроводна линия в просеката, целим да въведем вода, за да можем решително да вземем превес над стихията. Поне още 2-3 дни на място ще има екипи, които да следят ситуацията”, заяви комисар Николов. По думите му вероятна причина за пожара е небрежност.

“Намерихме огнище, вероятно са палили огън по протежение на пътеката и не са го загасили. Така е възникнал пожарът”, обясни Александър Кръстев, директор на Горско стопанство “Самоков”.

„Фронтът, който е към Мусала, е локализиран. Колегите работят в частите на пожара, които слизат ниско надолу към Боровец, стръмен, тежък терен“, съобщи през деня директорът на  Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов.  “Пожарът има съвсем малко разрастване, като 50 души пожарникари и служители от общинското горско стопанство на Самоков гасят, като се просичат пътеки в клека и се прави дълга линия около един км, с идея да се полеят фронтовете на пожара”, каза още инж. Дамян Дамянов.

В срада община Самоков публикува съобщение за ситуацията с пожара в близките дялове на планината: “Пожарът в Рила все още не е овладян. Огънят се е разраснал към Мусаленска пътека. Гори клек и борова гора. На място са екипи на пожарните от Боровец и Самоков, служителите на Регионална дирекция по горите, Общинско лесничейство, Държавно горско стопанство – Самоков, “Бороспорт” и Дирекция Национален парк “Рила”.

“Обстановката се следи непрекъснато, правят се просеки, за да се ограничи разпространението на огъня. Във връзка с изявеното желание за сформирането на доброволчески групи в социалните мрежи от община Самоков съобщиха, че теренът е изключително стръмен и опасен. Това не позволява включването на много хора в гасенето, тъй като мястото е малко и при разрастване на огъня изтеглянето ще бъде изключително трудно. Ето защо включването на доброволци и струпването на много хора ще усложни обстановката и ще представлява риск за човешкия живот”, коментираха от община Самков. Военнослужещи от 24-та авиационна база „Крумово” с вертолет “Кугар” се включват за втори ден в дейностите за овладяването на пожара в района на Мусаленската пътека под хижа „Ястребец” в Рила. Голямата надежда е да се сбъдне прогнозата на синоптиците, която предвижда дъжд в планинските райони на Югозападна България.

 

Снимки: Цанко Славчев

 

RELATED ARTICLES

Most Popular