Thursday, May 9, 2024
HomeРегионБанскоГодина след полицейски произвол в Банско: Жандармерист на съд за побой над...

Година след полицейски произвол в Банско: Жандармерист на съд за побой над ковач от Банско

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за причиняване на средна телесна повреда от служител при изпълнение на служебните му задължения.

Обвинителният акт по дело за причиняване на средна телесна повреда от полицейски служител при изпълнение на службата му е внесен в съда и предстои насрочване на първото заседание.

Инцидентът е от януари 2022 г. Тогава 25-годишният В.Г. заемал длъжността старши полицай в сектор „Патрулно-постова дейност и масови мероприятия – Благоевград“ към дирекция „Жандармерия“ в МВР.

Вечерта на 22 януари 2022 г. той бил на работа, като участвал в провеждане на полицейска операция по опазване на обществения ред, противодействие на престъпността и незаконната миграция по време на зимния туристически сезон. В тази връзка В. Г. заедно с колегите си се намирал на ул. „България“ в района на изхода на гр. Банско.

Около полунощ на няколко метра от служебния им полицейски автомобил спрял известният ковач от Банско Радослав Сарафов, който се прибирал от работа.

Служителите на реда му заявили, че им пречи да работят. Мъжът им обяснил, че е спрял за малко, за да изчака колегите си, които да го приберат с кола.

В следващия момент полицаят В.Г. излязъл от автомобила, приближил Радослав и го ударил с крак в коляното. Пострадалият паднал, след което полицаят му нанесъл още няколко удара с крак в областта на гръдния кош. Веднага след това служителят на реда се прибрал в автомобила.

Приятел на Сарафов подал сигнал за инцидента на телефон за спешни повиквания 112. Мястото било посетено от полицейските служители в Районно управление на МВР в Банско.

По случая е било образувано досъдебно производство, а В.Г. е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него деяние.

Видно от изготвена по делото медицинска експертиза, вследствие на нанесените удари от страна на обвиняемия пострадалият получил травматични увреждания, в т.ч. скъсване на менискус на коляното, довело до трайно затрудняване на движението.

След вътрешна проверка, полицаят е бил уволнен от работа.

Припомняме, че ковачът  Радослав Сарафов сигнализира, че на 22 януари е бил нападнат и пребит от служител на жандармерията.

„Оставих колата си в цеха и тръгнах да се прибирам пеша. Изчаках още няколко мои колеги на два метра от колата на жандармерията. Отвори се задният прозорец и отвътре човекът попита: „Какъв си ти, бе?”. Аз отговорих и ми се каза още: „Разкарай се, изчезвай веднага!”. Казах им добре и че чакам колегите, за да тръгна. Те ми отвърнаха, че им преча да работят. Моята реакция беше: „Какво да ви преча, аз не съм върху патрулката, а съм на улицата”. Явно това нещо ги провокира по някакъв начин. Излезе човек от шофьорската врата и директно ме изрита в коляното. Паднах на земята и започнаха да ме ритат”, разказа тогава мъжът пред Нова телевизия.

Когато колегите му видели какво се случва, се обаждат на спешния телефон. Сарафов твърди, че именно те са станали причината служителите на реда да спрат с агресията. „Ако ги нямаше, сигурно щяха да ме смелят. Аз бях на земята и ме мачкаха”, добави той. Мъжът посочи, че не са му поискали лична карта, а за ситуацията няма и съставен протокол.

„После дойде екип полицаи – много културни и възпитани момчета, които попитаха какво се случва. Те ми потърсиха лична карта – нормално. И това беше. Срещнахме се с адвоката и отидохме в полицията, за да пишем жалба”, обясни Сарафов.

Той посочи, че не познава служителите на жандармерията, които твърди, че са го нападнали. Като уточни, че не търси сензация или реванш, но ще отстоява правата си. „Тези хора си бяха навили на пръста да бият някого тази вечер. Да си разнообразят вечерта”, бяха коментарите на ковача след инцидента. Една година по-късно 26-годишният В.Г. заемал длъжността старши полицай в сектор „Патрулно-постова дейност и масови мероприятия – Благоевград се изправя пред съда.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular