Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоГордост за Банско! Ники Калистрин изкачи 30 върха в Пирин за 8...

Гордост за Банско! Ники Калистрин изкачи 30 върха в Пирин за 8 часа и 30 минути

Един от най-добрите ни състезатели по ски алпинизъм, 27-годишният Никола Калистрин от Банско, си постави за цел уникално по рода си предизвикателство:

Да завърши за по-малко от 10 часа предизвикателен високопланински маршрут, включващ 30 върха, 44 км дистанция с близо 4000 м положителна денивелация, в зимни условия, пребивавайки през цялото време над 2000 м надморска височина.

Никола в момента се готви усилено за Олимпиадата в Италия през 2026 г., но преди това иска да разкаже на всички за любимия си спорт чрез предизвикателството „30 под 10“.

Калистрин стартира на 5 април сутринта, в 7:00 часа от връх Пирин. Освен че беше заобиколен от зашеметяващи гледки от Пирин и към Рила, той се изправи и пред сериозно физическо изпитание. Върховете Пирин, Албутин, Кончето, първенецът Вихрен, Тевно езеро, Джано и Хлевен бяха само част от местата, през които минава високопланинският маршрут, начертан от него.

Предизвикателството мина успешно и Никола Калистрин финишира за 8 ч. и 20 минути!

За да сподели тази невероятна история, Никола планира заснемането на документален филм за преминаването на маршрута, който ще покаже на света красотата на България и Пирин.

Чрез разпространяването на филма на фестивали за аутдор активности, той се надява да привлече вниманието на хора, които обичат зимните спортове и да ги насочи към уникалните възможности, които нашата страна предлага. Никола вярва, че по този начин ще постави България и Пирин на световната карта на ски-туринга и ски-алпинизма.

Снимки: Иван Тотев, Kamak Films

Калистрин иска да покаже, освен величествената природа и красотата на своя спорт, и неговото огромно преимущество като най-екологично чистият зимен спорт.

Маршрут на предизвикателството „30 под 10“

Никола стартира от връх Пирин и финишира на Бойков връх. Върховете, през които премина, са: Пирин (Старт), Плешки, Безимен, Даутов  Каменишки,  Албутин, Каменитица, Разложки Суходол, Байови дупки, Разложки Суходол, седловина Кончето, Кутело 2, Кутело 1, Вихрен, Хвойнати, Възела,  Опрено, Голям Типик, Типик, Превалски чукар, Тевно езеро, Момини двори, Кралев двор, Джано, Ченгелчал, Демирчал, Безимен, Безимен (метална пирамида), Хлевен и Финал на Бойков връх.

Кметът на Банско Стойчо Баненски заяви, че всички са вярвали в успеха на Ники Калистрин, като той дори е надминал очакванията.

„Поздравявам те от свое име, от името на Общински съвет-Банско и от името на съгражданите ни за това постижение! Ти показа мъжество, сила и воля за победа, както подобава на голям спортист и истински банскалия! Гордеем се с теб, Ники!

Бъди здрав и продължавай да вървиш към върховете!“, написа градоначалникът под обща снимка с Калистрин във фейсбук.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular