Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоГордост за Банско! Тервел Замфиров в Топ 3 на Европейската купа по...

Гордост за Банско! Тервел Замфиров в Топ 3 на Европейската купа по сноуборд в Пампорово

Петър Гергьовски завоюва 2-ро място

 

Отлично се представиха на първата Европейска купа за мъже и жени в Пампорово във вторник младите ни таланти в сноуборда. Състезателят на СК „Юлен“ (Банско) Тервел Замфиров е трети на паралелния слалом.

Добрите новини не свършват тук – Петър Гергьовски завърши втори. Кристиан Георгиев е осми, а Александър Кръшняк, който също е състезател на „Юлен“ завърши 16-ти.

В едва втория си старт от такъв ранг състезания световният шампион при младежите от 2023 г в Банско Петър Гергьовски се пребори за място на финала с големия си приятел и също шампион на планетата при младите Тервел Замфиров. Малшанс на финала срещу Микхайло Кхарук (Укр) попречи на Петър да триумфира като победител. Досега Гергьовски бе карал само веднъж на Европейска купа и то преди 2 г в Рогла, където завърши 30-ти. В малкия финал Тервел кара безупречно и победи Оле-Микел Прантъл (Гер). И за Тервел това бе втори старт за ЕК след 42-то му място в Рогла през 2022 г. Силното българско представяне при мъжете се допълни от осмото място на Кристиан Георгиев и 16-то на Александър Кръшняк.

При жените Теодора Пенчева избухна с осмо място. За нея това е първо влизане в топ 8 за Европейската купа от Аделбоден 2008 г. За радост на всички в Пампорово тя би на 1/8 финала лидерката в квалификациите Джесика Пикелкастнер (Ав). Първа при дамите е Елиса Фава (Ит), която спечели големия финал срещу вита Бондарук (Укр) в малкия победата бе за Надя Хапатин (Укр). Утре в Пампорово ще се проведат и вторите стартове за ЕК в дисциплината паралелен слалом.

Всички състезатели и треньори поздравиха организаторите от БФСки и „Пампорово“ АД за отлично подготвеното трасе и цялостната организация на състезанията.

 

Тервел: Доволен съм, надявам се да видим изцяло български финал

 

Доволен съм от днешните стартове, но се надявам в сряда да видим изцяло български финал, дори изцяло български полуфинали. Това каза пред “Фокус” банскалията Тервел Замфиров.

“Можем, ред ни е и ни се пада, надявам се да стане. Всяко състезание за нас е опит и предишните стартове на световната купа и днес на Европейската купа, направих анализ. После ще го обсъдим и с целия отбор. Ние сме като едно семейство, обсъждаме грешките на всички заедно. Доволен съм от днешния ден, единствено ме е яд, че не можехме да спечелим и малкия, и големия финал. Това е спорт и не може да си ги пожелаваме нещата”, каза още Замфиров.

Припомняме, че Тервел Замфиров и Александър Кръшняк бяха сред номинациите за „Спортист на годината“ 2023 на община Банско.

Снимки – БФСки

RELATED ARTICLES

Most Popular