Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаГордост за Дупница! Деветокласникът Мартин Чекански грабна нова шампионска титла

Гордост за Дупница! Деветокласникът Мартин Чекански грабна нова шампионска титла

Гимназистът отвя конкуренцията в дисциплината бягане на 3 000 м. в зала, майка му награди медалистите

Деветокласникът Мартин Чекански от Дупница е новият шампион на България в дисциплината бягане на 3 000 м. в зала до 18 години. Състезанието се проведе в столичната зала „Асикс Арена”. Чекански буквално отвя конкуренцията, като успя да спечели голяма преднина още при старта и финишира за 9 мин. и 29 сек.

Това е поредна шампионска титла, донесена в Дупница от голямата надежда на леката атлетика. В колекцията на младия спортист вече са натрупани още две шампионски титли на България в дисциплините – 2000 м. стипълчейз, и на 3 км. крос – кънтри, като в първата успя да подобри и досегашния национален рекорд. Мартин Чекански е носител на две вицешампионски титли в дисциплините – 1500 м. гладко бягане и 800 м. бягане. Възпитаникът на Гимназия „Христо Ботев” е носител и на десетки златни медали от националните състезания Витоша рън, Балкан рън, Рила рън и др.

Дупничанинът е част от клуба по лека атлетика “Юниверсал” с треньор Йорданка Бонова. До голяма степен обаче разчита на самоподготовката. Младата спортна надежда смайва всички със своята упоритост и отдаденост на спорта, като може да бъде видян от рано сутрин до късни часове на стадион „Бончук” в Дупница. Наскоро след подобна ранна тренировка той получи сериозна травма на глезенна става. Въпреки съветите на лекарите да не бърза с тренировките, Чекански успя да се възстанови и да грабне нова шампионска титла. Предишната пък я спечели с близо 39 градуса температура, след като вирус го повали точно преди голямото състезание в турнира на 2000 м. стипълчейз.

Интересна подробност е, че в церемонията по награждаването в зала „Асикс Арена” участва майката на Мартин –Радослава Чеканска. Ексдепутатът от ГЕРБ бе удостоена с честта да връчи златен, сребърен и бронзов медал на победителите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular