Уганда планира да даде безплатни електрически мотоциклети на всички мотоциклетисти

За първи път държава ще предлага безплатно електрически превозни средства като начин да замени превозните средства с двигател с вътрешно горене. Титлата за първа страна, предприела такъв смел ход, отива при Уганда, където президентът Йовери Кагута Мусевени направи съобщението по време на националното си обръщение в края на годината.

Според Мусевени правителството ще предостави електрически мотоциклети като замяна за всички угандийци, които в момента карат мотоциклети с двигател с вътрешно горене.

На правителството на Уганда няма да се налага да финансира самата програма, тъй като новините цитират президента, който приписва програмата на “инвеститори”:

Според съобщенията на тези инвеститори ще бъдат предоставени лицензи за работа със станции за зареждане и смяна на батерии, които ще бъдат използвани за възстановяване на инвестицията им.

Електрическите мотоциклети са произведени в страната модели, които обикновено се продават на дребно за около 5 милиона угандийски шилинга (приблизително 1350 щатски долара).

Те обикновено се използват от boda bodas, които са мотоциклетни таксита, които са популярни в голяма част от Африка. Докато на места може да извикате Uber или Lyft, в Уганда е обичайно да се качите на такси-мотор.

Много африкански страни настояха да електрифицират тези големи мотоциклетни паркове, но съобщението на Уганда бележи най-голямата програма, предназначена досега да замени всички мотоциклети в дадена страна с електрически такива.

Освен очевидните ползи за околната среда, електрическите мотоциклети вероятно ще са в подкрепа на независимите оператори на мотоциклетни таксита с по-ниски оперативни разходи. Министърът на науката и технологиите на Уганда д-р Моника Мусенеро заяви, че пестенето от оперативни разходи ще е сериозно: Тези велосипеди са с 60% по-евтини за работа от сегашните, защото не консумират гориво. Зареждането на мотоциклета отнема много малко време.

Мотоциклетите са проектирани за градска среда и следователно нямат много голям пробег. Едно зареждане е в състояние да осигури около 70 км обхват. Мотоциклетите разчитат на мрежа от станции за зареждане и смяна на батерии. Компании като Zembo вече управляват над десет станции за зареждане и смяна в столицата на страната Кампала. Най-скъпият компонент на електрическия мотоциклет е батерията, но тя ще се взема на лизинг. Когато се изчерпи енергията, водачът ще отиде до следващата станция за зареждане, за да я смени. В Тайван има хиляди такива станции за смяна на батерии и бързо разширява модела в международен план. Мусевени добави, че и за други превозни средства ще има стимули за насърчаване на бързата електрификация. По думите му има планове за преминаване към електрически автобуси, електрически коли, микробуси, пикапи и др./money.bg