Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСапарева баняГордост за Сапарева баня! Валентина Димитрова влезе в топ 10 на световната...

Гордост за Сапарева баня! Валентина Димитрова влезе в топ 10 на световната купа по биатлон

България има представител в топ 10 на една от класациите за световната купа по биатлон.

Постижението на Валентина Димитрова не е за генералното класиране за кристалния глобус, но въпреки това е повече от впечатляващо.

След общо 8 от 21 индивидуални старта за сезон 2023/2024, които се проведоха в първите 3 кръга, 20-годишното момиче от Сапарева баня заема 9-а позиция в подреждането за състезателки под 25 г.

Валя е заработила до момента 54 точки за световната купа. Най-голям актив и съответно първо място в класирането за тази възрастова група има шведката Елвира Йоберг – 393 точки. Норвежката Юни Арнеклейв (290) се нарежда втора, а трета е чехкинята Тереза Воборникова (142).

174-сантиметровата Валентина Димитрова е родена на 03.08.2003г. По биатлона се е запалила покрай приятелка, която е тренирала този спорт. Тиха, срамежлива, упорита и отзивчива – така описва себе ситоп състезателката от Сапарева баня. В едно от интервютата си тя споделя, че да си биатлонист в днешно време има много положителни страни. „Едно от хубавите неща е, че се пътува много в различни страни, срещаш се с различни хора и обичаи. Другото нещо, което дава нашият любим, но и много труден, спорт е каляване на волята и психиката. Качества, които са едни от най-важните дори и в живота на обикновения човек“, категорична е Валя.

RELATED ARTICLES

Most Popular