Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионГордост за Сапарева баня! Денис Туйов с две титли на Олимпийския фестивал

Гордост за Сапарева баня! Денис Туйов с две титли на Олимпийския фестивал

Биатлонистите с най-много злато

 

Гордост за Сапарева баня! Денис Туйов се превърна в най-титулуваният състезател в 12-о издание на Олимпийския младежки зимен фестивал, завършил днес в ски-зона Пампорово-Мечи чал над Чепеларе. Състезателят на Паничище грабна златото в два различни спорта – биатлон и ски-бягане и единствен си тръгна с две титли. Над 450 бъдещи звезди в белите спортове си дадоха среща през последните три дни в организираният от БОК форум.

„Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.“ С тези думи се обърна към участниците генералният секретар на БОК Белчо Горанов по време на награждаването в последния ден от феста – неделния, посветен на ски-бягането. Най-бързите в тази дисциплина бяха отличени още от спортния директор Даниел Дуков и от Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе – градчето, което заедно със ски-зона Пампорово-Мечи чал бе домакин на фестивала тази зима.

 

В ски-бягането най-много злато спечелиха представителите на клуб Александър Логистик, грабнали половината от общо възможните 6 титли в отделните възрастови групи и за първи път в историята прекъснали доминацията на Паничище – Сапарева баня.

За СК Паничище отличия донесоха ски-бегачите: Денис Туйов, Ивайла Кюркчийска, Божидар Дуков, Адриана Ковачка.

Не по-малко радостни емоции донесоха и останалите дисциплини през 4-те фестивални дни.

Биатлонистите на Сапарева баня си тръгнаха с най-много титли от олимпийския младежки фестивал. При алпийците златото отиде в четири различни ски-центъра в страната. Сноубордистите на Бороборд станаха първенци по медали в своята дисциплина.

Организатори на зимния Фестивал, който се провежда вече 12-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Със състезанията в Пампорово БОК спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на събитието. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести в Осогово над Кюстендил. Преди три години сред домакините се включи и Чепеларе. През тази зима обаче популярният ни зимен център в Родопите за първи път приема всички стартове от програмата.

Снимки: Български Олимпийски комитет

RELATED ARTICLES

Most Popular