Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПетричБеласица победи Марица с 2:0 и е вече над опасната зона

Беласица победи Марица с 2:0 и е вече над опасната зона

На стадион „Цар Самуил“ се игра мачът от 24-ти кръг за първенството на Втора професионална лига между отборите на Беласица (Петрич) и Марица (Пловдив). Този мач беше директен и само при победа на домакините отборът можеше да се озове извън опасната зона. Това стана след силна игра на  петричкия тим, които надиграха тотално отбора на гостите и с попадения на Аксел Таонса в 75-та минута и Запро Динев в 84-та минута от дузпа и с краен резултат 2:0 донесоха радост на 3-те хиляди фенове, които бяха дошли да подкрепят Бела на „Царя“.

Преди първия съдийски сигнал двата отбора отдадоха почит с едноминутно мълчание в памет на починалия български футболист, участник в отбора на Ботев (Пловдив) и А отбора на България Георги Попов-Тумбето.

Срещата започна с очакван домакински натиск. Във 2-ра минута Таонса отляво центрира в наказателното поле на гостите, но Свилен Щерев изби. В 22-ра минута Аспарух Шамкалов с топовен изстрел от около 20 мeтра опита да изненада стража на гостите Петър Начев, но топката прелетя на сантиметри над вратата. Минута по-късно капитанът на Марица Веселин Марчев тръгна директно срещу вратата на Беласица, падна за дузпа, но главният съдия не видя нарушение за наказателен удар и даде сигнал за продължаване на играта. В 29-та минута Андон Гущеров стреля изненадващо, но вратарят на гостуващия тим Петър Начев улови кълбото. Три минути по-късно Саломон Джеймс насочи топката пред наказателното поле на домакините, Стефан Попов от движение опита да изненада стража на Беласица Кирил Георгиев, но топката излезе в аут.  В 36 мин. след центриране от 30 метра в наказателното поле на гостите отлично играещият в този мач Владимир Гогов отклони кълбото но прелетя на сантиметри встрани от вратата Петър Начев. Непростим пропуск на Димитър Иванов, който не насочи топката точно към свободния пред наказателното поле Запро Динев и провали атаката. В 43 мин. топката попадна у Андон Гущеров, който я овладя, обърна се и стреля, но кълбото разтресе напречната греда зад вратаря Петър Начев.

Втората част на мача премина изцяло под диктовката на футболистите на Беласица. Влезлият в игра Атанас Карачоров бе неуловим и тормозеше непрекъснато защитата на Марица по десния фланг. В 64-та минута Андон Гущеров бе спънат вътре в наказателното поле на гостите, но стоящият наблизо главен арбитър Волен Чинков не видя нарушение за дузпа и даде сигнал за продължаване на играта. В 68 мин. при поредно отлично подаване на Атанас Карачоров Аксел Таонса от 5-6 метра направи  невероятен пропуск и резултатът остана непроменен. Четири минути по-късно Атанас Карачоров насочи топката към Мартин Русков, който от 7-8 метра нанесе силен шут и вратарят на Марица Петър Начев бе невероятен и изби. В 75 мин. публиката се изправи на крака и ликуваше. При поредна атака на домакините Аксел Таонса със страхотен шут изпрати топката в далечния ъгъл на вратаря Петър Начев за 1:0. В игра влезе Даниел Гогов, който, макар и за кратък период от време, внесе ред на терена за отбора си. В 84-та минута Гогов овладя кълбото, преодоля двама от изпречилите се защитници на гостите навлезе в наказателното поле и бе спънат. Главният съдия Волен Чинков съвсем справедливо отсъди дузпа, която Запро Динев превърна в гол за 2:0. Четири минути преди края на мача Таонса изскочи сам срещу вратаря на гостите Петър Начев, но не успя да го преодолее. В даденото 4-минутно продължение не се стигна до промяна на резултата и отборът на Беласица прибави нови три точки към актива си, с които вече е на 14-о място с 27 точки – над чертата на застрашените отбори от изпадане от групата. Марица (Пловдив) вече е в зоната на изпадащите.

След мача мнение дадоха:

Ивелин Петков от треньорския щаб на ОФК Беласица: „Готвихме се много сериозно и отговорно през седмицата, защото този мач беше наистина дерби за нас и само при победа можехме да си разменим местата и излезем извън опасната зона на изпадащите. Макар и без няколко основни футболисти, най-вече през второто полувреме, показахме истинското лице на Беласица пред нашите фенове и с два гола заслужено спечелихме двубоя. Това не бива да ни успокоява, защото ни предстоят още много мачове, като всеки един от тях за нас е финал. Най-после станахме свидетели на отлично съдийство начело с Волен Чинков. Благодарим много на феновете, които ни подкрепяха през цялото време и окуражаваха нашите футболисти“.

Апостол Попов – старши треньор на Марица: „Изиграхме две различни полувремена. През първото полувреме футболистите, на които беше гласувано доверие, играха добре, но за жалост не успяха да отбележат гол. През втората част на мача отборът на Беласица диктуваше играта на терена и съвсем заслужено спечелиха мача. Ако продължаваме да играем така, както бе през втората част на двубоя, няма как да останем в групата. Надявам се нещата да се променят и да покажем коренно различна игра, ако искаме да бъдем и през следващото първенство участник във втора професионална лига“.

 

Беласица: Кирил Георгиев, Петър Кепов, Валентин Костов, Мартин Русков, Аспарух Шамкалов, Владимир Гогов, Куфре Ета, Аксел Таонса,  Запро Динев,  Андон Гущеров, Димитър Иванов (Атанас Карачоров, Даниел Гогов, Васил Божинов)

 

Ташко СУЛЬОТОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular