Thursday, May 9, 2024
HomeРегионГоце ДелчевГордост! Младите гвардейци на Гоце Делчев получиха знамето си

Гордост! Младите гвардейци на Гоце Делчев получиха знамето си

Национална гордост и патриотизъм изпълниха град Гоце Делчев. С официална церемония учредиха Ученически гвардейски отряд към Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов“.
На Светла сряда – 19 април в зала „Арена Неврокоп“, се състоя тържественото връчване знамето на новоучредената формация, която е първата по рода си в Благоевградска област и петнадесета в страната. Учредителната церемония бе под патронажа на Президента на Република България и с подкрепата на Министерство на отбраната.

Приветствено слово към гоцеделчевския отряд отправи командирът на Национална гвардейска част полковник Кънчо Иванов. Негово високо преосвещенство Неврокопски Митрополит Серафим с тържествен църковен ритуал освети знамето на младата гвардейска организация. То бе приковано към пръта със символичен ритуал от представителя на Президентството, началника на ученическите гвардейски отряди в страната, областния управител на Благоевград и инициатора за създаването на отряда – директорът на гимназията Ангел Живков.

Представителите на Националната гвардейска част тържествено връчиха знамето на училищната организация, които обещаха да го пазят чисто и свято.
Специални гости на церемонията бяха представителният гвардейският духов оркестър, както и изпълнители от представителния ансамбъл на въоръжените сили, които изправиха на крака присъстващите в залата официални лица, ученици, учители и граждани.

ПГ по МСС „Пейо Яворов“ получи специално приветствие от президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев. „Нека младите гвардейци носят униформите си с достойнство и мисъл за славното минало на Родината и да следват завета на патроните на своето училище и роден град. Дано осъзнатият избор на младите гвардейци е пример за връстниците им!“, се казва в приветствието, което бе прочетено по време на церемонията.

Много преди да бъде регистриран официално, ученическият гвардейски отряд на Гоце Делчев редовно участваше в отбелязването на редица национални празници на общинско ниво, с което повдига националния дух и празничното настроение.

Към момента в отряда членуват 18 момчета, като предстои да се включат и шест момичета.

RELATED ARTICLES

Most Popular