Sunday, May 5, 2024
HomeАктуално от днесГрандиозно честване на Предела! Стотици се поклониха пред паметта на илинденци

Грандиозно честване на Предела! Стотици се поклониха пред паметта на илинденци

Заупокойна молитва отслужи Неврокопският митрополит Серафим

Пред паметника „Илинден“ в местността Предел край Разлог беше почетена паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание, избухнало преди 119 години.
Заупокойна молитва отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който каза пред събралите се, че почитайки подвига и саможертвата всяка година, когато отбелязваме множеството славни събития, свързани с нашето Освобождение, следва тази почит да се предава от поколение на поколение и да пребъдва в сърцата и душите на всички ни, с което да се обновява любовта и предаността към родината ни.

 

„Свеждаме глава днес и с нашия скромен израз на признателност стоим пред този паметник и отдаваме искрена почит към създателите на революционната организация, към Гоце Делчев и Даме Груев, към техните съратници и хилядите невинно загинали жертви.“, каза в словото си вр. и. д. кмет на община Разлог Венцислав Гърменов. Той призова да отеква посланието, че този паметник не е символ на тъга и мъка по загиналите, а е израз на непобедимия български дух и достойна възхвала на нашето национално самочувствие.
Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е най-голямото, най-масовото и най-добре организираното българско въстание, каза в словото си евродепутатът Ангел Джамбазки и допълни, че когато заставаме пред паметниците, посветени на българските въстаници, не е достатъчно да се отчете великото дело, извършено от предците ни. „Не е достатъчно да кажем каква саможертва са направили – да, пожертвали са живот, имот, бъдеще на децата си. Това, което трябва да прави всеки един българин, е да не позволява това дело да бъде забравено.“, каза още Джамбазки.
В отбелязването на 119-годишнината от избухване на Илинденско-Преображенското въстание участваха военнослужещи от 3-то Бригадно командване и Представителен духов оркестър на Сухопътни войски.

Церемонията традиционно се проведе в рамките на Националния събор на народното творчество „Пирин пее“, който е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.
Почит отдадоха евродепутати, народни представители, представители на държавната и местна власт, кметове от 14-те общини на територията на област Благоевград, граждани.

Снимки: SimitliInfo

 

RELATED ARTICLES

Most Popular