Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятГърция и Италия подписаха за демаркация на границите в Йонийско море

Гърция и Италия подписаха за демаркация на границите в Йонийско море

След години на преговори и дълъг дипломатически маратон в Атина днес бе подписан документ за демаркация на морските граници в Йонийско море между Гърция и Италия.

Външните министри на двете страни, които парафираха споразумението, акцентираха, че с документа се уточняват правата за проучване на енергоресурсите на принципа на международното право.

Подписаното споразумение между Рим и Атина за границите на изключителната икономическа зона в Йонийско море е исторически документ, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Интензивна дипломация и намирането на решение на редица технически и юридически казуси доведоха до финализиране на днешното споразумение, коментират в медиите специалисти.

Дълго време Рим имаше някои проблеми и по отношение на морските граници в Йонийско море. Експерти, участващи в предварителните преговори, посочват като един от тях желанието на италианските рибари да участват в улова в границите на гръцката икономическа зона на особен вид морски деликатеси, които са много скъпи и търсени на пазара в цял свят. С подписването на споразумението и този проблем е решен.

Споразумението на практика е продължение на договора между страните от 1977 година, но с фиксирани граници и права на всяка държава, уточняват юристи.

Атина изрази надежда, че подписването на договора с Рим предоставя възможност да бъде постигнато и подобно споразумение с Албания.

При Турция съществува комплекс от проблеми и претенции по отношение на разпределение на природните ресурси в Средиземно море и експертите не очакват скоро подписване на подобно споразумение между Атина и Анкара.

Външните министри на Гърция и Италия обсъдиха и пътищата за излизане от икономическата криза вследствие на коронавируса. В областта на туризма двамата обмениха мнения за възможностите през летния сезон при пълни гаранции за здравето на почиващите./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular