Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долДават над 240 000 лв. за ремонт на разпадащ се мост в Мламолово

Дават над 240 000 лв. за ремонт на разпадащ се мост в Мламолово

Ремонт на важен за селото мост предстои в Мламолово. Община Бобов дол търси строител за предстоящите дейности. Обявена е обществена поръчка за аварийно-възстановителни работи по реконструкция на мостово съоръжение на река Бобовдолска и улица „Сълзица”, чиято прогнозна стойност е 240 317 лв. без ДДС.

Улица ”Сълзица”, на която е авариралият мост, е основна транспортна връзка на селото. Улицата свързва махала с останалата част от селото и с републикански път III-623 /II-62 – Бобов дол/, преминаващ през Мламолово. Общото състояние на моста е крайно незадоволително. По носещата конструкция има множество деформации и на места бетоновото покритие е напълно разрушено, армировката е напълно оголена. Бетонът по всички елементи на конструкцията е силно обрушен и с пукнатини. Пътната настилка върху мостовата плоча е силно компрометирана, няма необходимите наклони и поради това липсва правилно отводняване на връхната конструкция на моста, вследствие на което от проникващите води се уврежда пътната плоча и цялата връхна конструкция. Поради свличане на земни маси от двете страни на моста пропускателната му способност е силно намалена. От двата отвора само левият (по посока на течението) работи с намалена проводимост, а десният е напълно затлачен. Речното корито е силно затлачено от растителност, отпадъци и речни наноси, което допринася за опасност от подприщване на моста при високо водно ниво. Поради тежкото техническо състояние на моста са наложени ограничения за ползването му. Поради намалената носеща способност на съоръжението от 2012 г. е забранено преминаването на превозни средства над 10 т до привеждането на моста в нормално експлоатационно състояние. Възложено е изготвянето на инвестиционен проект, който да изясни параметрите по реконструкцията, методите на строителство, използваните материали, продължителността на строителството и строителната стойност на обекта. Целта на проекта е възстановяване и подобряване на носещата способност на конструкцията на мостовото съоръжение, с оглед осигуряване на условия за безопасна експлоатация и удължаване на експлоатационния срок на съоръжението, става ясно от документацията.

Крайният срок за подаване на оферти или заявления за участие е 21 декември (вторник), а отварянето на документите – на 22 декември.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular