Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДангов връща ТКЗС-тата, праща администрацията на полето

Дангов връща ТКЗС-тата, праща администрацията на полето

Лозунгът „Всеки кооператор – прасе, всеки комунист – две!”, се върна в пълна сила по коридорите на общината

 

Общинска зеленчукова градина ще прави кметът на Дупница Първан Дангов. За бъдещото си намерение той разказа в специално интервю по регионалната телевизия “Тв Запад”.

На общинската земя в близост до село Крайници ще бъдат засадени различни видове земеделски култури – боб, картофи и др. Грижа за тях ще полагат предимно служители на администрацията. Ще помагат и назначените по програмите за трудова заетост, които ще бъдат изпращани по няколко часа на полето, съобщи градоначалникът. Очакваните добиви ще бъдат за нуждите на училищата, детските градини и патронажа.

Снимка: Кадър ТВ Запад

Идеята не е нова за червения кмет на Дупница. В първия си мандат той обособи място до местното село Крайници, на което зася общинска зеленчукова градина. Указателната табела на ул. „Самоковско шосе” стои и до днес.

По съветски модел на служителите в кметството редовно бяха организирани Ленински съботници. Те редовно упражняваха обществено полезна дейност и полагаха грижа за общинската мера. Трудът в общинското кооперативно земеделско стопанство беше обявен като „доброволен, но задължителен” за редовите служители на администрацията, които така и не разбраха какъв е крайният производствен добив.

И тогава, както и днес, инициативата не се приема особено радушно от бъдещите “труженици”, а лозунгът – „Всеки кооператор – прасе, всеки комунист – две!” се превърна в най-ширещия се по коридорите в сградата на общината.

Очаква се стартът на новия земеделски сезон да започне в най-близката събота до 22 април, когато се навършват 154 год. от рождението на Владимир Илич Ленин и по традиция в някогашния СССР стартираха мероприятията за извънреден, доброволен и безплатен труд в обществена полза.

Амбицираните от проекта предлагат в случай на постигнати високи добиви и резултати да бъдат създадени общински свинарник и краварник, с цел гарантиране на месо и чаша топло мляко за децата. Ако идеята срещне разбиране и реализация, ще даде допълнителна възможност за разгръщане на професионалните компетентности на дупнишкия градоначалник.

 

Ленинският съботник: Да припомним историята му

Ленинският съботник е мероприятие, което стартира в България по модел, въведен от СССР, и има едно благородно послание – да насърчава хората да се грижат за обществените пространства и да възпитава младите поколения с идеята за отговорност към околната среда.

Историята зад Ленинския съботник

Историята на Първият Ленински съботник е през 12 април 1919 година във връзка с решението на жп работници в Съветска Русия, които работят допълнително по поправката на локомотиви. Това е инициатива на тези работници с цел на помогнат. По този повод Владимир Ленин пише известната си статия “Великият почин”, която става основа за идеологическото движение. Ленин го дава за пример как трудещите хора се самоорганизират и започват с доброволен труд да строят новия ред. Взето е решение да бъде организирана цялостна инициатива и е избрана и датата – 1 май 1920 година. Тогава цялото съветско ръководство начело с Владимир Ленин се включва в инициативата и е запазена и известна снимка как той пренася дървени трупи.

Ленински съботник в България

Инициативата започва да се следва в България през 50-те години на миналия век. Датата на събитието не е точно фиксирана – взема се най-близката събота до рождения ден на Владимир Ленин – 22 април. Свързана е с извънреден доброволен труд по почистване на обществените пространства. Една от ползите му е чисто възпитателната цел, с която се призовават  младите хора да се грижат за пространството около себе си и да не рушат това ,което другите са построили”.

 Недостатъците на Ленинските съботници

Ленинските съботници и манифестациите по времето на комунизма бяха “доброволни, но задължителни”, както гласят старите лозунги някогашната Република България. Това превръщаше мероприятието в изначално провалено, тъй като починът на Ленин се следваше предимно от обикновените хора, докато властта се ползваше с привилегията да съблюдава и отчита постигнатите “добри резултати”.

RELATED ARTICLES

8 COMMENTS

  1. Бетонова глава ,какво друго може да измисли.Нали реши проблемите на ВиК ,оправи пътната мрежа , изгони волейболния клуб, назначи кмет на с.Крайни дол Боре Тасков и др. подобни ,та сега и зеленчукова градина. Не ,че е лошо ,но в предишния мандат преди 20 г. неможаха да я опазят от крадци.

  2. Бетонова глава ,какво друго може да измисли.Нали реши проблемите на ВиК ,оправи пътната мрежа , изгони волейболния клуб, назначи кмет на с.Крайни дол Боре Тасков и др. подобни ,та сега и зеленчукова градина. Не ,че е лошо ,но в предишния мандат преди 20 г. неможаха да я опазят от крадци.

  3. Поздравления! Това не е нито ново, нито комунистическо. Има го в САЩ, има го и в Западна Европа от преди 100 години. Още веднъж, поздравления за кмета г-н Дангов.

  4. Тези зеленчуци ще имат ли сертификат, за да се предлагат на детските градини? Някой юрист казал ли му е, че ако стопански производител иска да дари зеленчуци, продуктите трябва да са сертифицирани? По добре е да направи ферма за животни, тъкмо ще си упражнява специалността.

  5. Един умен човек беше казал ,че на комунист власт не трябва да се дава.Миже само да му дадеш храна,ако е гладен.

  6. Ето това трябва да стане, стига са търкали задници по столовете и всички селяндури от София обратно на село, производство, работа има така, че стига са сплитами краци напред назад, така ще намалеят и психопатите, всеки втори си говори сам, а ако някой се сети да прати и затворниците на работа, чистене на зелени площи, корита на реки, пътища няма да ги рантути е, те са в затвора да блъскат до захлас, че да забравят за престъпления. Въобще на бай Ганьо твърда ръка и работа, той не разбира нищо от демокрация, прост и неук.

Comments are closed.

Most Popular