Friday, May 3, 2024
HomeРегион„Дар от природата” в Говедарци зарадва ценителите на българското за десети път

„Дар от природата” в Говедарци зарадва ценителите на българското за десети път

За 10-та поредна година в подножието на Рила планина – в село Говедарци, се проведе фолклорният фестивал „Дар от природата”, който събра танцови и певчески състави от самоковска община и Югозападния регион, и представи богатствата на Рила планина.

Секретарят на НЧ “Христо Ботев 1928” Спаска Костова приветства всички присъстващи с “Добре дошли” и сподели, че България е страна, за чиято красота думите никога не стигат, защото всяко кътче притежава своя чар и обаятелност. Според нея мястото на провеждане на фестивала, а именно Мальовишкият дял, е най-красивият на Рила планина, покоряващ с красота, с чист въздух и природни богатства.

Тя не пропусна да благодари от името на читалището на общинското ръководство, най вече на кмета Владимир Георгиев за неуморната подкрепа през всички тези 10 години, на настоящия кмет на селото Лорита Христова, на бившите кметове – Бойчо и Георги Шуманови, на председателя на читалището Мария Арангелова, както и на всички спонсори за реализирането на „Дар от природата”.

Кметът Георгиев сподели, че е щастлив за пореден път да поздрави всички присъстващи за осъществяването на фестивала, тъй като той е от съществена важност за развитието на Говедарци като културен регион, защото според него туризмът върви с културата, просветната и читалищната дейност. Той изказа своята радост за това, че фестивалът е подготвен с много внимание и събира самодейни състави, които да покажат себе си и видят красотата на Говедарци и региона.

На щандове, разположени близо до сцената, присъстващите си закупуваха дарове от природата на Рила планина, а в градинката до сцената са оформени красиви автентични битови кътове.

Всеки гост можеше да се зареди с този дух на автентичност, който лъха от целия фестивал.

Гости на събитието бяха и Радослав Стойчев – бившият областен управител на София област, общинският съветник Ели Георгиева и Пепа Георгиева – главен експерт „Култура“ към Община Самоков.

За неделната вечер бе предвиден концерт на народната певица Цветелина.

RELATED ARTICLES

Most Popular