Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияДвама арестувани след „Ние сме си наши хора, да помогнем на Мартин...

Двама арестувани след „Ние сме си наши хора, да помогнем на Мартин и Баче Цено за преференцията”

Разпитани са множество свидетели, иззети са записите от видеонаблюдението, обясниха от прокуратурата

Двама са членовете на избирателната комисия в село Малорад, които са арестувани. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата във Враца. Сред задържаните е председателят на комисията – Моника Йорданова.

Вчера в интернет бяха разпространени кадри от видеонаблюдението в изборната секция в Малорад. На тях се вижда как жена дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено…”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. По-късно вечерта се разбра, че се е стигнало до арести.

„Имам си достатъчно преференции, не се нуждая от дописвания. 127 са преференциите”, отговори Цено Цоловски пред NOVA.

В Общинската избирателна комисия в Борован получават информацията първи. Според Силия Иванова, говорител на комисията, сигналът е подаден малко пред 23:00 часа в деня на вота.

„Получихме сигнал, че се преправят преференции, преди да дойдат да ги предадат. Други хора са гледали видеото и са видели, че хващат химикалката и започнали да коментират за кого да пишат”, обясни Иванова.

„Те когато дойдат при нас с изряден протокол, не можем да направим нищо друго, освен да ги приемем. Веднага сигнализирахме прокуратурата. Свързахме се веднага с жената, която подаде сигнала, за да ни предостави клипчето”, обясни още Иванова.

Тя обясни, че секциите нямат право да гасят камерите, докато не приключи финалното полагане на подписите в протокола.

Образувано е досъдебно производство. Разпитани са множество свидетели – членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, обясни Емилиян Костов, заместник-районен прокурор на Районната прокуратура – Враца.

„Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдение в секционната избирателна комисия. Назначена е видотехническа и лицево идентификационна експертиза, както и експертиза на съдържанието на аудио файловете”, заяви Емилиян Костов.

Двамата арестувани – жената, която се вижда на кадрите, и мъжът, чийто глас се чува, са в ареста за 24 часа. В рамките на днешния ден ще им бъдат повдигнати обвинения и ще бъдат задържани за срок до 72 часа. Ще бъде внесено в съда искане за постоянна мярка за неотклонение.

Ще се преценява дали има участие и на други лица./НОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular