Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупница„ДГС Дупница” осигури 9400 куб. м дърва за огрев, в готовност са...

„ДГС Дупница” осигури 9400 куб. м дърва за огрев, в готовност са за повишено търсене

Лесничейството не предвижда есенно залесяване

9400 куб. м дърва за огрев на населението през тази зима е осигурило „ДГС Дупница”, съобщиха от там.
„Планирането на дърва за огрев е на база списъци на домакинствата, предоставени от кметовете на населени места. Предвиждат се и количества по списъци на домакинства, които желаят да си закупят дърва за огрев. Това е предпочитаният начин, защото по селата населението е предимно от възрастни хора, които не са в състояние сами да си ги добият.
За самостоятелен добив са разчетени 3400 куб. метра дърва за огрев като съобразен с реалното ползване през 2020 г. – 2900 куб. метра. На фирми, осигуряващи дърва за огрев, са предоставени 9300 м3 дърва. Изпълнени към момента са 7800 куб. м. Стойността на дървата, доставени на адрес, е 85 лв./куб. м. Общото изпълнение към момента е 9400 плътни куб. метра. „ДГС Дупница” е предвидило достатъчно дърва, които са готови да предоставят дори и при повишено търсене”, каза в отговор на въпроси на в. „Вяра” Снежана Паскалева – експерт „Връзки с обществеността” към
ЮЗДП – Благоевград.
Тази есен лесничейството няма да залесява нови площи в района, обхващащ общините Дупница, Бобов дол, Бобошево и Сапарева баня, стана ясно още.
„Разчетът за залесяване на „ДГС Дупница” годишно е 74 дка. През пролетта на 2021 г. са залесени 104 дка основно със зимен дъб, черен бор и полски ясен. Превишеното залесяване е вследствие на факта, че на територията на „ДГС Дупница” се изпълнява и проект на ЮЗДП по програма LIFE на ЕК. Не се предвижда есенно залесяване. Предвижда се само механизирана почвоподготовка, а залесяването ще се извърши през пролетта на 2022 г. Залесяването е основно в землището на село Коркина, община Бобов дол, и село Крайници – община Дупница”, обясниха от горското.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular