Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долМалките ученици издържаха ковид стрес теста, третокласници от Бобов дол сами си...

Малките ученици издържаха ковид стрес теста, третокласници от Бобов дол сами си ги направиха

Няма заразени сред децата в Дупница

Над 63% от учениците в начален етап в училище „Св. Климент Охридски” в Дупница вече се обучават присъствено. Всички върнали се в клас деца са с отрицателни проби за Ковид-19. Педагозите, преподаващи в началните класове, са се справили с тестването за коронавируса със съдействието на ръководството на учебното заведение и помощния персонал. „От днес в училище са над 63% от учениците от 1-ви до 4-ти клас. Днес бяха подадени и 3 декларации от родители, които заявяват желание децата им да преминат към присъствено обучение, така че от следващата седмица, след като бъдат доставени тестове, ще дойдат още 3 деца. Тестването протече спокойно, нямахме никакви проблеми. Началните учители, които са 8 на брой, се справиха с помощта на ръководството на училището и на помощния персонал, не сме прибягвали до съдействие от доброволци. Тестовете са лесни за работа. Всички проби са отрицателни и всичко е наред”, каза директорът на учебното заведение Юлия Борисова.
Учениците от училище „Неофит Рилски” в Дупница ще се върнат на училище в четвъртък. „Нашите ученици от 1-ви до 4-ти клас се връщат в училище в четвъртък, защото не дойдоха тестовете за персонала. Очакваме ги днес”, съобщи директорът на ОУ „Неофит Рилски” Бистра Стойкова.
Проблеми с тестването на малките ученици няма и в ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница, където от сряда присъствено учат над 110 деца от началните класове. „Всичко мина нормално. Нямаме проблеми с тестването. Учителите се справиха. Помогнаха им и родителите, за което им благодарим. От 9 паралелки в начален етап 6 са в училище. Това са 113 ученици, чиито родители са дали съгласие да бъдат тествани сутрин два пъти седмично. Днес дойдоха 111 ученици. Не всички ученици от тези 6 паралелки са тук, има отсъстващи. Освен това 3 паралелки – по една във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, продължават обучението си онлайн”, съобщи директорът на училището Тодор Петков.
От 10 ноември към присъствено обучение преминаха и част от учениците в начален етап в Бобов дол. След подадени декларации за съгласие за тестване за Ковид-19 в учебните заведения е преустановено онлайн обучението на учениците от 5 паралелки. Това са учениците от 1-ви до 3-ти клас в ОУ „Никола Й. Вапцаров” и учениците от 1-ви и 3-ти клас в СУ „Христо Ботев”. „Тестването е преминало нормално. Няма ученици с положителни проби за Ковид-19”, каза Венета Илиева – експерт в отдела за образование и култура в общината в миньорския град.
„От сряда присъствено в училището се обучават 54 от общо 75 ученици от 1-ви до 3-ти клас. Заявките бяха за 61 ученици, но не всички дойдоха. Има отсъстващи заради грипоподобни симптоми деца, които родителите са оставили у дома, както и по други обективни причини. Тестването премина спокойно, само за половин час, без никакви проблеми. Децата дойдоха с 30 минути по-рано и с помощта на родители, които имат зелен сертификат и са тествани с отрицателни проби, учителите се справиха без проблеми. Третокласниците дори сами си направиха тестовете”, обясни Галя Панева – директор на ОУ „Никола Й. Вапцаров”. Там учениците от 1-ви до 4-ти клас са 98. Четвъртокласниците в училището продължават да учат в електронна среда от дистанция, тъй като родителите, заявили съгласие децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата, са под 50%.
В община Дупница няма ученици, които в сряда да са дали положителна проба. Всички направени тестове са отрицателни, съобщи началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева. Следващото тестване ще бъде на 16 ноември, тъй като идният понеделник ще бъде неучебен ден в училищата, където ще бъдат разположени изборни секции.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular