Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградДесетокласници от Югозапада подкрепиха петиция за отмяна на матурите

Десетокласници от Югозапада подкрепиха петиция за отмяна на матурите

Ученици от Благоевград, Кюстендил, Перник и други градове в Югозапада се включиха в онлайн петиция с над 15 500 подписа за отмяна на държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване след 4-ти и 10-и клас.

Организаторите на подписката посочиха, че онлайн обучението не дава желаните резултати и при тези условия те няма да могат да се явят успешно на външното оценяване. Омбудсманът Диана Ковачева също подкрепи исканията на децата и родителите им.
„Смятам, че матурите трябва да се отменят, защото почти цял срок учим в електронна среда. Още в началото на учебната година резултатите от входните нива показаха какво сме научили дистанционно през миналата учебна година. Следователно резултатите от матурите ще са много ниски и поради тази причина трябва да се отмени външното оценяване за 10-и клас тази година“, категорична е десетокласничката от Петрич Криси Велкова.

Кюстендилецът Георги Илиев, който в момента учи в 128-о СОУ в София, коментира: „В електронна среда на обучение ние не сме наясно с това какво да очакваме. Не усвояваме материала по никакъв начин, независимо дали учителите го представят добре, или не толкова добре. Много ученици имат проблем с концентрацията. Не се чувстват комфортно в дистанционна среда, а и нека да не пропускаме проблемите, които не зависят от нас, като лоша интернет връзка, липса на устройство, заболяване и т.н.”

Гимназисти от ЕГ „Симеон Радев“ в Перник акцентираха и на друг проблем. „Според нас съществува сериозна опасност от заразяване с Ковид-19 покрай матурата. Не е възможно спазването на дистанция и носенето на защитни маски в продължение на два часа по време на изпитите“, категорични са младите хора.

Омбудсманът Диана Ковачева също настоява да бъдат отменени изпитите. Изпратила е препоръка към Министерството на образованието.
“Подкрепям родителите в основателното им искане да отпаднат матурите, тъй като тяхното притеснение е, че в онлайн обучението, което продължи доста дълго, децата не са получили достатъчно задълбочени знания. Това ще ги обърка, ще ги притесни и няма да даде реална измерваемост на успеваемостта на учениците и учителите им. Системата за онлайн обучение, макар да е полезна, показа и доста дефицити”, пише в позицията на омбудсмана.
Към момента няма решение за отмяна на външните оценявания след 4-ти и 10-и клас. Според министъра на образованието това може да се случи само ако ситуацията с коронавируса у нас се влоши. По план изпитите трябва да се проведат в средата на юни.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular