Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПерникДесето юбилейно международно изкачване на връх Руй се организира на 22 юни

Десето юбилейно международно изкачване на връх Руй се организира на 22 юни

Десето юбилейно международно туристическо изкачване на връх Руй под мотото “Десетилетие приятелство” се организира на 22 юни, съобщиха от община Трън. Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън. Изкачването е ежегодно.
Предвижда се походът от българска страна да започне в 10,00 часа на 22 юни от трънското село Забел.

Изкачването на връх Руй е традиция за българските туристи. За това говори снимка от 1929 г., запазена във фондовете на Държавен архив – Перник, на членове от Българско туристическо дружество “Голо бърдо” – Перник, на път за връх Руй край Трън.

За туристи без собствен транспорт ще бъде организиран превоз с автобус с маршрут Трън – Забел, като времето на тръгване от площада пред сградата на общината е 09,00 ч.; връщането е между 17,30 и 18,00 часа от с. Забел.
Престоят на върха ще бъде в часовия интервал от 13,00 часа до 16,00 часа българско време, без пресичане на границата. Община Трън организира маршрута за изкачването от с. Забел – връх Руй – хижа „Руй” – с. Забел или с. Ломница. Туристическите дружества и организации, които ще подготвят самостоятелно изкачването, могат да посочват и други маршрути, но ще носят отговорност за лицата, които водят, предупреждават от общината.
Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и Бабушница, подписан през 2014 г.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Това е печатна грешка не е “Руй” , а е “Хуй”!

Comments are closed.

Most Popular