Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБанскоДецата от ски клуба в Банско не само спортуват, но се учат...

Децата от ски клуба в Банско не само спортуват, но се учат да обичат и природата

Неотдавна Ски клуб „Банско” възстанови лиценза си на легитимен ски клуб към Българската федерация по ски. Децата на Банско отново ще упражняват любимия си спорт и ще се състезават под името и за честта на родния си град. Към ски клуба са формирани отбори по ски алпийски дисциплини, ски бягане и биатлон.\

В алпийската секция на клуба са включени деца на възраст от 6 до 16 години. Сред тях има както прохождащи на ските, така и състезатели, които се стремят към високо спортно майсторство. С еднаква грижа и внимание, но и взискателност, със скиорите работят треньорките Милена Балева, Сашка Бистрина и Елена Клечорова.

Работата с децата е целогодишна и често излиза извън рамките на спорта, споделят амбициозните треньорки. Не по-малко важни от физическата и техническата подготовка са спортсменското поведение, уважението към треньора и другите членове на клуба, обич и почит към българските традиции. Затова децата прекарват много време заедно и градят отношенията си в различни ситуации и проверяват наученото чрез подготвените от треньорите различни предизвикателства.

Докато дойде време да се качат на ските, децата се учат как да се ориентират в природата, как да запалят огън на безопасно място.  „За да си изпекат кестени, да погледат как гори огън или за да държи хищниците надалеч”, обяснява с усмивка Милена и добавя, че музиката и смехът винаги са толкова силни, че никое животно не смее да припари до тях, дори в най-тъмната гора.  Треньорките организираха атрактивен поход “Нощен Пирин през есента”, в който освен за нощните обитатели на планината научиха легенди за старо Банско и приказки за самодиви и караконджули.

Колкото повече наближава зимният сезон, толкова по-нетърпеливи стават малките скиори. Кантовете на ските са наточени, а най-важният въпрос, който ги вълнува, е: кога ще завали снегът.

И нямат търпение да покажат новата си екипировка, с която ще се отличават от всички скиори по пистите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular