Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаДиректорът на галерията в Перник Елена Темелкова показа "Лунен път" в Дупница

Директорът на галерията в Перник Елена Темелкова показа “Лунен път” в Дупница

Пернишката художничка Елена Темелкова откри своята трета изложба в Дупница. Експозицията се казва „Лунен път“ и е кръстена на една от нейните най-нови картини. Произведенията са много разнообразни и живописни – от абстрактни до реални. Рисувани са с различни материали, като преобладават маслените и акрилните бои, както и тези за текстил.
„Тази изложба за мен е едно голямо събитие, защото Дупница е един от градовете, в които пребивавам с най-голямо удоволствие. Доста години преподавах в художественото училище в с. Дрен и имахме традиционни изложби в Околийската къща. Винаги съм си мечтала да имам и своя собствена изява на тази територия. Това е третата ми изложба в Дупница. Първата беше в Желювата къща през 2010 г., а през 2016-а имах в Околийска къща, а сега и в това невероятно пространство „Джамията“, каза пред „Вяра“ Темелкова.
„Кръгът, безкрайността и нашият стремеж към висшите нива. Този стремеж ме вдъхнови да направя тази изложба. Иска ми се хората да помислят повече за духовното и за извисяването на нематериалните неща. Защото напоследък се съсредоточихме само в земните неща“, допълни художничката. По думите й пандемията от коронавирус е повлияла много на художниците, които, затворени вкъщи, са имали много повече време да творят:


„Пандемията като че ли накара всички ни да си направим една преоценка на нашия живот, стремления и постижения. Смея да кажа, че пандемията и този локдаун в началото беше много ползотворен, защото се затворихме вкъщи и рисувахме“.
В изложбата дупничани ще могат да видят около 30 от нейните творби.
„Рисуваната коприна е моята любов в годините. В изложбата има и няколко икони, както и два уникални рисувани шала. Чрез тях всеки ще види, че коприната може да се ползва за различни неща. Участвам във всички изложби в Перник. Тази изложба може би ще бъде единствената ми самостоятелна за годината, защото не е лесно да се подготви подобно нещо“, завърши Елена Темелкова.
Уредникът на „Джамията“ Ивайло Орманков заяви от своя страна:
„За мен е удоволствие и чест да посрещна Елена Темелкова в Дупница с първата й изложба в зала „Джамията“. Тя е директор на галерията в град Перник. С нея се познаваме лично повече от 25 години. Освен чудесен художник, е и разкошен човек. Тя ще представи свои маслени картини от изминалата и настоящата година. Освен тях, ще има и иконопис и най-вече гордостта, с която мога да кажа, че ще представи в Дупница, са нейните произведения върху коприна и други видове платове. Те са ръчно нарисусани, в някои от тях има и вплетени и вградени елементи от други материали. Ще бъде една разнообразна и много интересна изложба, която си заслужава да се види от всички дупничани и гости на града. Надявам се повече хора да я посетят и всички да се радват на чудесните произведения на Елена Темелкова“, заяви уредникът на галерията Ивайло Орманков.
Изложбата ще остане в Дупница близо месец, като всеки ценител на изкуството може да се докосне до нея до 12 март.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular