Община Дупница със смел и антикризисен бюджет! Залага 6,3 млн. лв. за инвестиции

  • Предстои изграждане на екопътека между Самораново и Бистрица, ново игрище на „Бончук”, озеленяване в Градската градина и парка

  • Увеличават наемите за жилища, барбекютата и Спортната зала, и цените на имотите за продажба

Бюджет в размер на 42 млн. лв. планира община Дупница за тази година. Сумата е завишена спрямо 2021 г., когато финансовата рамка бе 39 млн. лв. Зам.-кметът Олга Китанова определи проектобюджета като „доста смел, предизвикателен и антикризисен”, предвид трудностите заради скока на цените и нарасналите харчове. Информацията бе предоставена на пресконференция, дадена съвместно с инж. Иван Бельов -директор на Дирекция „Устройство на територията и строителство“, който обяви поименния списък на обектите за капиталови разходи за 2022 г.
Капиталовата субсидия ще бъде в размер на 1,1 млн. лв., а изравнителната субсидия – близо 3 млн. лв. Очакват се повече средства за държавните дейности – за училища, детски градини, социални дейности, но все още няма яснота с колко конкретно ще бъде увеличението.
Предвидените капиталови разходи ще са в размер на 4,8 млн. лв. – с 15% повече от миналата година. По-различното тази година е, че с проекта за финансовата рамка освен капиталов списък ще се представи и подробен списък с текущи ремонти. В списъка са над 20 обекта за текущи ремонти, възлизащи на 1,5 млн. лв.
Планираните разходи за инвестиции и облагородяване на средата са в размер на 6,3 млн. лв., от които 1 650 000 лв. за малките населени места. 250 000 лв. ще бъдат заделени за рехабилитацията на улици, 400 000 лв. – за по-дребни ремонти, поддръжка и облагородяване в селата. Чрез банков кредит са осигурени 1 млн. лв. за подмяната на водопроводи и канализации в селата Самораново, Яхиново и Крайници.
В проекта за капиталови разходи са включени огромна част от предложенията на общинските съветници, участвали в направеното от администрацията допитване. Взети са предвид и проблемите, установени по селата и посочени от техните кметове.
Приоритетните обекти за капиталови разходи са: основни ремонти на улиците „Венелин” и „Седма рилска дивизия”; изменение на ПУП в Гиздова махала, където планът е от 1958 г. и се цели урегулиране на имотите; изграждане на отводнителен канал на ул. „Богдайдерска” в Блатино; изграждане на ново тренировъчно игрище с поливна система на стадион „Бончук”; благоустрояване, озеленяване и изграждане на поливна система в Градската градина; подмяна на ВиК в Самораново, Яхиново и Крайници; изграждане на спортна площадка в центъра на Яхиново; основен ремонт на площада в Самораново; аварийна подмяна на водопровода от останалия неремонтиран участък на ул. „Орлинска”.

Олга Китанова

За текущи ремонти на улична мрежа в Дупница са заложени 500 000 лв., за селата – 220 000 лв., а за четвъртокласната пътна мрежа – 50 000 лв. По съществените обекти в този списък са 3 стълбища в града, първото от които се намира между улиците „Св. Иван Рилски” и „Скопие” /при Каракаша/, второто на ул. „Иван Вазов” към Градската градина, и едно от стълбищата на еврейските гробища. Предвижда се още: ремонт на помещение в гробищния парк на Яхиново; ремонт на кметството в Блатино, включващ подмяна на дограма и покрива; профилактика и чакълиране на улици в махала Горна Кукая в Дяково, ремонт на ограда на гробищния парк в Самораново; ремонт на фонтаните на площада в Крайници; почистване на коритото на река Джубрена и дерето в м. Беглика; направа на отводнителен канал в м. Чавалица в Крайници; изграждане на достъпна среда на стълбите за Градската градина; поставяне на фитнес уреди на открито на 2 места в Дупница; изграждане на туристическа екопътека между Самораново и Бистрица; проучвателен сондаж за питейна вода в с. Джерман; изграждане на нова детска площадка в Червен брег; изграждане на клетки за свободно разхождане на кучета в града; ремонт на кметството в Червен брег; възстановяване на тротоар на ул. „Патриарх Евтимий” при входа за жк „Бистрица” в града; ремонт на отводнителни шахти в Самораново; подмяна на дограмата на кметството в Делян; подмяна на дървената ограда на езерото в парк „Рила”; ремонт на покрива на кметството в Дяково; почистване на дерето в Пиперево.
Очакват се 10,5 млн. лв. местни приходи. При тях се планира увеличение от 5%. Базирано е на почти стопроцентовото изпълнение на планирания местен приход за 2021 г., който бе в размер на 9,7 млн. лв.
Олга Китанова подчерта, че въпреки тежката ситуация общината ще продължи да инвестира. Стана ясно, че само за ток общината ще даде 1,5 млн. лв., при 700 000 лв. сметки за ток за миналата година.
„Не можем да си позволим да свием инвестициите, тъй като това няма да допринесе за развитието на града. Даваме си сметка от какво имат нужда нашите граждани и трябва да инвестираме. Ще се опитаме да преструктурираме, доколкото е възможно, или там, където има резерви, да търсим нови приходи, за да успеем да реализираме този бюджет”, коментира Китанова.

Стана ясно, че се обмисля увеличение на цените на наемите за барбекютата в парк „Рила”, общинските жилища, Спортната зала, както и на цените на имотите за продажба, откъдето се планират повече постъпления в хазната.
Годишната поддръжка на парка възлиза на 80 000 лв., отиващи за материали, средства за поддръжка, заплатите на работниците и сметките за ток и вода. Същевременно приходите от наемите от парка са около 40 000 лв. годишно, обясниха на пресконференцията.
„Знаете, че влезе в сила нова наредба за преместваемите обекти, заедно с нея бяха приети и нови цени на наемите на общински терени и помещения. Тези цени скоро ще започнат да бъдат прилагани, така че оттам се очакват малко повече приходи. Преразглеждаме и продажните цени, на които общината ще работи през тази година. Знаем, че цените на недвижимите имоти в цялата страна търпят увеличение, затова и от тях предвиждаме повече приходи. Оглеждаме и наемните цени на общинските жилища. При наемите на социалните жилища има лимит и няма да има увеличение, но цената на общинските жилища е актуализирана за последно преди 14 г. – през 2008 г., и има огромна разлика при наем на общинско и на социално жилище. От друга страна, през този период в пъти са се променили и минимална работна заплата, и минималната пенсия, и всички социални плащания. Знаем, че този въпрос трябва да бъде огледан от всички страни – и социалният, и икономическият ефект, но и там работим в посока една по-реалистична и справедлива цена. Оглеждаме и промяна в цените за ползване на Спортната зала. След увеличението на цените на енергийните ресурси – ток и газ, разходът нарасна изключително много, а приходната част не го покрива, така че и там трябва да имаме някакво разграничение – например при вечерните тренировки се ползва много повече и осветление, и отопление, а цената е същата като за наем на дневна тренировка”, каза Олга Китанова.
От местната управа отбелязаха, че наемът за социално жилище в Дупница е 1,50 лв./кв. м, а за общинско – 30-35 ст./кв. м, т.е. около 20 лв. месечно. Новите цени все още се анализират и не са определени, те ще бъдат подложени на обществено обсъждане и ще са социално поносими, увериха от общината. Подчертано бе още, че бюджетът също търпи промени и може да се дават предложения.

Юлияна КОЛЧАКОВА