Sunday, May 12, 2024
HomeРегионСапарева баняДиректорът на НП „Рила”: Пътеките за Езерата се съсипват умишлено

Директорът на НП „Рила”: Пътеките за Езерата се съсипват умишлено

Изгражданите от камъни пътеки за Седемте рилски езера се съсипват умишлено, а не под въздействието ерозия. Това твърдят от  Национален парк „Рила”, след като стана ясно, че алеята към Езерата е в пагубно състояние месеци след като бе изградена. „Хора, които не харесват това, което се прави в района на Седемте рилски езера, са къртили камъни от пътеките. Счупили са и три мостчета, изградени тази година. В същото време алармират, че пътеките и съоръженията се рушат, което не е вярно. Ние поправихме разрушеното при тези вандалски прояви. От два месеца периодично отстраняваме повредите по изградената инфраструктура. На този етап не сме сезирали прокуратурата, за да не стопираме проекта. Следим обаче за посегателства и ако бъде заловен нарушител, ще бъде санкциониран. Глобата е от 500 лв. нагоре”, заяви директорът на парка Красимир Андонов във връзка с проблемите с новата алея, водеща към Езерата.

Както е известно, много природозащитници и туристи са категорично против алеята и съпътстващите я съоръжения – парапети и мостчета, чието изграждане започна миналата година. Темата нашумя и в последните дни, като бяха показани репортажи от мястото и недоволни туристи.

Проектът за реновирането на туристическите пътеки в района на Седемте рилски езера е на стойност 2,5 млн. лв. без ДДС и е изпълнен на 80%, припомниха от парковата дирекция. „Работата трябва да приключи следващата година, но ако условията позволят, укрепването може да се направи и до края на тази година, а за 2022-ра да останат само довършителните дейности. Всичко зависи от това колко ще е натоварен сезонът по отношение на туристите през активния сезон и какво ще бъде времето”, каза Красимир Андонов.

Припомняме, че проблемът с укрепването в района предизвика огромно недоволство миналото лято, след като при изпълнение на проекта бе използвана тежка техника – багер. Снимка: Vladimir Krivtsov, фейсбук

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular