Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградДоброволци раздадоха великденски пакети на над 350 домакинства в Перник

Доброволци раздадоха великденски пакети на над 350 домакинства в Перник

В Благоевград започна дарителска кампания за семейства в нужда, в Кюстендил подаряват вечеря на пенсионери

 

 

В Перник се проведе финалното раздаване на хранителни пакети, събрани по време на кампанията “Не си сам”, съобщиха организаторите. Повече от месец шестима млади перничани, сред които и актрисата Луиза Григорова – Макариев, провеждат акция по набиране на дарения от хранителни продукти за възрастни жители на миньорския град.

Събраните дарения ще достигнат общо до над 350 домакинства. Два уикенда вече храните се раздават. Всеки пакет съдържа приблизително 15 вида продукти от първа необходимост и дълготрайни храни – брашно, захар, ориз, боб, бисквити и др.

Инициаторите обявиха, че поради здравни съображения спират набирането на доброволци за раздаването на хранителните пакети.

Това е първата кампания “Не си сам”, проведена в Перник. Тя е била замислена от доброволците още през 2020 г., но заради пандемията се забави. Младите й организатори участват в подобни инициативи в цялата страна.

В същото време , Общинският съвет по наркотични вещества (ОбСНВ), съвместно с Православния информационен център в Благоевград, започват кампания за събиране на дълготрайни пакетирани храни за семейства в нужда, съобщиха от ОбСНВ.

Акцията за поредна година е под мотото „Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това!“. До 21 април в Православния информационен център и в църквата „Свети Николай“ в квартал „Грамада“ ще се събират дарени сухи хранителни продукти  –  ориз, брашно, олио, захар, макаронени изделия, вафли, консерви и козунаци като великденска изненада.

Продуктите ще бъдат разпределени и предадени на семейства в нужда от Благоевград и семейства на наркозависими, посочват от ОбСНВ.

Добра новина за дарителство дойде и от кюстендил. Започва дарителската кампания за възрастни хора в Кюстендил и околните села. Организатори са “Миг човечност – подари вечеря на пенсионер в нужда”.  С тази кампания те да зарадват най-малко 2000 възрастни хора, но без доброволци, които да откликнат, тя е невъзможна. Събират се ориз; боб; леща; олио; оцет; брашно; захар; макарони/фиде; консерви – най-полезни са различни видове ястия, месо и т.н.; нещо сладко по избор – нека да е по-меко, например руло, шоколад, локум, вафли (не се препоръчват бисквити). Приемат се също ваучери за храна, с които да бъдат закупени малотрайни продукти като сирене, кашкавал и месо. Продуктите ще се събират до 1 юни. Организаторите ще ги раздават на 4-5 и 11-12 юни в селата около Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular