Sunday, May 5, 2024
HomeРегионГоце ДелчевДолно Дряново събра най-добрите майстори на халва и кускус

Долно Дряново събра най-добрите майстори на халва и кускус

Първи фестивал на халвата и кускуса се проведе в неделя в гърменското село Долно Дряново. Организатор на събитието е Рахим Арнаудов – председател на Сдружение „Неврокоп“.

Идеята на фестивала е да бъдат запазени традициите, характерни за селото. В кулинарния форум взеха участие възрастни жени от Долно Дряново и Абланица, и младежи, които заедно правиха  кускус и халва.

Тази традиционна халва се бърка 4 часа и не е лесно да е синхронно. Хората се сменят често. Даже и кметът на община Гърменсе включи. Сръчни ръце и много труд изисква и традиционният кускус, разказаха майсторите на занаята. И си пожелаха фестивалът да стане ежегоден, за да пребъдат кулинарните традиции на селото, чието население възлиза на около 1200 жители.

В Гърменско халвата е уникална като вкус и в същото време се приготвя от малко продукти.Необходими са царевично и бяло брашно, олио и захар. Първо се запържва олиото и се слага брашното. Започва едно дълго и упорито бъркане, поне 3 часа. За една тава трябват десетина души, за да се сменят един друг. Когато брашното добие цвят, се изсипва шербетът – разтворена във вода захар, и бъркането продължава.

В почти всяка къща наред със зимнината, местните жени традиционно си правят и домашен кускус.„Обикновено след сваряването го запържваме с уханно домашно краве масло и червен пипер. Например кускус готвим с кайма, телешко или агнешко месо. Също и с различни зеленчуци, така че сме си сътворили поне десетина варианта за разнообразяване на семейното меню през зимата. Приготвяме го в големи количества, а самият кускус можем да съхраняваме с години“, разказват местните.

RELATED ARTICLES

Most Popular