Friday, May 3, 2024
HomeСпортДосегашният ст.-треньор на Оборище Ивайло Аспарухов: Поведението на кмета на Панагюрище и...

Досегашният ст.-треньор на Оборище Ивайло Аспарухов: Поведението на кмета на Панагюрище и ръководството на клуба е неадекватно

Води към срив футбола и града

Ташко СУЛЬОТОВ
Появилата се информация, че старши треньорът на ФК Оборище (Панагюрище) Ивайло Аспарухов е освободен, се оказа поредното неадекватно решение на кмета на общината Никола Белишки. Както е известно, след напускането на предишния президент на клуба Илия Анчев, който е със съществени заслуги за възхода на футбола във ФК Оборище, го последва и старши треньорът Кириякос Георгиу. Мотивите и на двамата са известни на цялата спортна общественост в страната.
Лятната подготовка на мъжкия отбор на ФК Оборище за новото първенство на ЮЗ Трета лига закъсня. На пожар бе поканен да заеме поста старши треньор именития български футболист, играл успешно в много български и чуждестранни отбори, занимаващ се в момента и с треньорска дейност – Ивайло Аспарухов. Той пое отбора със закъснение на 17 юли, намирайки го без футболисти. Независимо от всичко, Аспарухов – залагайки на своя авторитет, макар и в движение успя да предложи план за работа пред кмета на Община Панагюрище, в който бе упоменато къде е най-разумно да се тренира през седмицата. Всичко това бе одобрено от градоначалника, като бе подписан и договор за взаимно сътрудничество. За жалост, по програма отборът на Оборище (Панагюрище) от първите четири мача имаше три гостувания. И това не уплаши старши треньора Ивайло Аспарухов, който успя психически да мобилизира наличните футболисти и за кратък период от време постигна победи, гостувайки на Пирин (Разлог) и ЦСКА ІІ (София). Последната победа бе много авторитетна, защото бе постигната не къде да е, а на стадион „Българска армия”. И вместо да бъде похвален и поощрен, защо не и финансово, наставникът на Оборище И. Аспарухов получи светкавична новина от кмета, че вече не е старши треньор на представителния футболен тим на град Панагюрище.

Ето какво сподели накратко Ивайло Аспарухов: „Поех отбора на 17 юли. Заварих един футболист, една топка и един лев в касата. В продължение на няколко дни, залагайки на своя авторитет, успях да привлека 22 футболисти от други клубове, след предварително разрешение и съгласие на кмета Белишки и дясната му ръка – председателя на УС Ненчо Наплатанов. Беше ми поставена цел да заемем 12-то място в новото първенство на ЮЗ Трета лига. Нещата тръгнаха много добре – от три гостувания спечелихме две и едно загубихме заради симулативна игра на футболистите Петко Петков, Симеон Иванов и Кристиян Николов. Всичко това не остана незабелязано от опитното ми око като футболен специалист и в следващия мач те останаха на резервната скамейка. След нов разговор с тримата футболисти в мача срещу ЦСКА ІІ отново им гласувах доверие, като този път на стадион „Българска армия” и тримата показаха коренно различна игра от тази в Микрево срещу Вихрен.

И вместо да получа добри думи след победата на стадион „Българска армия”, след първата тренировка в изминалия вторник за мача срещу Витоша (Бистрица) като домакини аз получих неприятната вест, че вече не съм старши треньор на отбора. Неявяването на тримата на тренировката – Петков, Иванов и Николов, ми подсказа, че става нещо. Излязох прав, защото кметът Белишки се е доверил на тримата, които са известни като продажници и в други отбори, където са играли, и сподели, че вече няма да бъда старши треньор на Оборище.

Жалко е, че един ръководител, какъвто е кметът на община Панагюрище, не познава елементарни неща от юридическа гледна точка, след като в договора за работа има клауза за едномесечно предизвестие. Сега ми става ясно защо един авторитетен ръководител, бизнесмен и дългогодишен президент на ФК Оборище Илия Анчев напусна, а след това го последва и старши треньора Кириякос Георгиу. Моето заключение, че във ФК Оборище (Панагюрище) за честни и работливи хора място няма. Жалко е, че за кратък период от време постигнахме нещо значително и целия ми труд отиде на вятъра. Не искам да бъда лош пророк, но с тези методи на работа футбола в Панагюрище не го очаква нищо добро”, каза още И.Аспарухов. Той определи поведението на кмета на Панагюрище и ръководството на клуба като “неадекватно, водещо към срив на футбола и града”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular