Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаДоскорошният кметски екип на Дупница учи Първан Дангов да смята

Доскорошният кметски екип на Дупница учи Първан Дангов да смята

Разясниха реалното финасово състояние на общината в цифри

„На местните избори бяхме победени от БСП плюс три бизнес групировки. Дай, Боже, да им е лесно, ама не предвиждам това да се случи. Балансът на всичките тези интереси няма да бъде никак лесен, но всеки има глава на раменете си, както се казва. Ние ще бъдем изключително бдителна и съзидателна опозиция, ще посочваме всяка една грешка на минутата. И не само пред обществеността, но и пред органите, които да установяват тази грешка, дали има основание или не. Не мислим да хвърляме прах в очите, както нашите опоненти, с недоказани твърдения от рода на „Една жена каза“. Всичко, за което ще сигнализираме и пред, обществеността, и пред прокуратурата, ще бъде базирано на факти“. Това заяви председателят на структурата на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов на първата следизборна пресконференция. Тя бе във връзка с изнесените от новото ръководство данни за финансовото състояние на общината и дадена заедно с екскмета Методи Чимев и бившия зам.-кмет Олга Китанова, в присъствието на общинските съветници Слав Мантарков и Емил Гущеров.

Ивайло Константинов съобщи, че още на следващото заседание на Общинския съвет представителят на ГЕРБ Слав Мантарков ще внесе официално питане към новата управа относно информацията за големи задължения на общината. Отново бе заявено, че всичко, което се говори от един месец вече относно големи задължения и проваляне на проекти, категорично не отговаря на истината. Бившият градоначалник посочи, че е редно да има приемственост.

„Изказвания от последните дни ми правят впечатление , че общината е с 6 млн. лв. задължения, от които 3,5 млн. лв. просрочени. Да, донякъде това е така.3,5 млн. лв. са задълженията към доставчици и това е числото, което ние сме посочили в отчета към Общинския съвет в края на мандата. И тогава обяснихме, съгласно Закона за публичните финанси всяка община, всяка бюджетна организация има определен със закон процент, в който може да допуска такива задължения. Нито една община не завършва нула на нула. В случая задълженията към доставчици са такива, обявени от нас, те са в допустимите от закона параметри. Останалата част от задълженията ми е интересно как новото ръководство стигна до тях. Предполагам, че това са кредитите, които ние също сме обявили и посочили в нашия отчет, тези кредити са така разпределени в годините напред, че да дават едно спокойствие на общината да ги изплаща редовно. Всички знаете, че няма просрочия по кредити. Напротив, в края на м. октомври, началото на ноември ние изплатихме 100 % овърдрафта от 500 000 лв., с което намалихме общинския дълг. Сега разбирам, че той е гласуван наново. Това е решението на новото ръководство. Очевидно то оценява това, което ние сме правили, като правилна стратегия за финансиране на общината“, подчерта Олга Китанова. Тя отбеляза, че финансовото състояние на общината е коментирано от бившето ръководство през цялата 2023 г. и не веднъж е даван отчет пред Общинския съвет. Включително и в края на мандата, когато е направен изключително подробен отчет.

„Важно е да се каже и какви финанси оставихме в общината и с какво реално тя ще разполага до края на годината. Обявихме, че в края на м. октомври по всички сметки на общината на разположение бяха 3, 9 млн. лв. От местни приходи до края на годината се очакват 1 млн. лв. постъпления. Среднодневният приход е 30 000  лв. Освен това до края на този месец се очакват 3,5 млн. лв. – одобрените пари от рекултивацията, които трябва да бъдат възстановени по сметка на общината. Общо това прави над 8 млн. лв., с които общината ще разполага до края на годината. Сметката е простичка. Няма проблем с изплащане на задълженията, нека да прецени новото ръководство кое е по-важно, кое е на второстепенен план, така че спокойно да може да си поеме предстоящите разходи“, каза Китанова.

Тя бе категорична, че е изключено 6 млн. лв., предназначени за компостиращата инсталация, да останат за сметка на общината. „Това може да се случи единствено и само от незнание на новото ръководство или от умишлено саботиране  на проекта. Защото при нас беше така структурирано и  планирано, че тези средства да бъдат разплатени. Знаете, че бяхме получили кредит от фонд ФЛАГ в размер на 3, 8 млн. лв. именно по този проект. Оставихме над 1,2 млн. лв. по сметка, целеви за проекта. Освен това по този проект има двама партньори –общините Сапарева баня и Бобов дол, тяхното съучастие е по 500 000 лв. и тези средства трябва да влязат от тях като съфинансиране към проекта. Средствата, които споменах, за рекултивацията, са 3 млн. лв. и също трябва да бъдат насочени за плащане до края на годината в този проект, за да може да се отчете. След отчитането съответно те пак ще бъдат възстановени на общината. Освен това, за да осигурим безпроблемното изпълнение на проекта в октомври месец подадохме заявление към Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) и Министерството на финансите в случай на недостиг по проекта за разплащане остатъкът от сумата да бъде осигурена от Министерството на финансите. Това е абсолютно допустимо, дори виждам, че настоящото ръководство е било на среща в ОПОС, казано им е същото, че съществува тази възможност, но ние сме подали това заявление, за да може да обезпечим разплащането на проекта до края на годината“, обясни Олга Китанова.

Тя допълни, че проектът за компостиращата инсталация беше спрян от общината, за да може да се осигури финансирането за външните връзки, които са чест от проектното предложение. Това е и причината да няма актуване от строителя и плащане от общината.

„За строителството по проекта за Младежкия дом към края на октомври ние бяхме разплатили около 1 млн. лв. 1, 1 млн. лв. имаше осигурени от фонд „Устойчиви градове“  кредит. Това е самоучастието на общината по проекта. Сега, както разбирам, е гласуван кредит от фонд ФЛАГ 920 000 лв. и това е целият проект. Т. е. там парите са налични за плащане“, посочи Олга Китанова.

„Идеята на едно общинско ръководство при смяна на  старо с ново е да има приемственост, да се продължи изпълнението на стартиралите проекти. И ако има някакви въпроси, които възникват, никой от нас не би отказал да помогне. Доколкото усещам обаче, се заформя една нова практика- ако нещо се случва, ние сме го постигнали, ако има проблем, наследен е от предно ръководство. Тази община нито е била под шапката на кмета Чимев – зам. –кмета Китанова и сие 50 години. Имало е преди нас, живи и здрави, ще има и след нас. Г-жа Китанова максимално коректно обясни финансовите параметри на община Дупница, които оставихме. Т. е. тезата, която се опитват да наложат, че едва ли не е дошъл апокалипсис, едва ли не общината е спряла, е далеч от истината. Първият пример беше при обилния снеговалеж. Ако не бяхме избрали фирма изпълнител, ако не бяхме провели процедурата, нямаше фирма, която да има готовност, представяте ли си в какво състояние би бил градът. Защото ние сме били в тази ситуация. През 2011 г., когато падна сняг, нямаше избран изпълнител и се чудиш какво да правиш“, коментира Методи Чимев.

Бившият градоначалник подчерта, че новата управа заварва общината с проектна готовност за близо 20 млн. лв. Сред готовите проекти, за които е осигурено финансиране, е този за улично осветление в 6 -те големи села. Проектът е за 1, 2 млн. лв., по него е подписан договор, избран е изпълнител и срокът за изпълнение е м. април 2024 г. Остава да стартира дейността. По проекта за сепарацията и компостиращата инсталации са осигурени – 1, 1 млн. лв. през ПУДООС.По проекта за клетката на депото са осигурени 6, 8 млн. лв., като има разрешение за строеж и се чака финансиране. В МРРБ са подадени 23 обекта за саниране и по последна информация до седмица – две ще се извърши класирането. „Ние се преборихме за Младежкия център, който ще се строи на територията на бившия КЕЧ. Имаме подаден проект за 1, 2 млн. лв. имаме подаден и одобрен проект и финансирането е обезпечено“, каза Чимев. Чрез комисията по бедствия и аварии са осигурени 1, 8 млн. лв. за почистване на р. Джубрена, като половината са получени по сметките на общината и трябва да бъде избран изпълнител, който да стартира дейността. По Плана за възстановяване има общ проект между общините Дупница, Сапарева баня и Самоков. Подадена е концепция и трябва да постъпят  над 12 млн. лв. Част от тази концепция касае инфраструктурата в ж к „Елица“, като са заложени средства и за  образователна и туристическа инфраструктура.  Избрана е фирма за покриването на р. Бистрица, което ще осигури нови паркоместа в центъра на града. Проектът е за над 2 млн. лв., като е сключен и договор.

„Нека да обърнем внимание, че за проекта за стадион „Бончук“ часовникът цъка“, каза още Методи Чимев. Той припомни, че по този проект има потвърдено финансиране от Министерството на младежта и спорта, но и е фиксирана крайна – краят на тази календарна година. „Общината трябва да бъде доволно настоятелна, за да не пропусне момента и проектът с потвърдено финансиране от 1, 2 млн. лв. да бъде обезпечен и да решим и този проблем. Това, което е оставено, не е малко. И не е идея, а обезпечени на 90 % проекти. Те просто трябва да продължат да работят и за мен режимът на работа трябва да е такъв – ползваш това, което е оставено, ако можеш,  доразвий и направи нещо“, обобщи Чимев.

Ивайло Константинов отбеляза, че се подготвя съсипване на общинската болница. Той намекна, че предстои освобождаване на прокуристката и назначение на бивш кмет на града за управителна лечебното заведение, който да го съсипе.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

Comments are closed.

Most Popular