Wednesday, May 1, 2024
HomeОбществоДоц. д-р Костадин Нушев: Да възприемем кризата като шанс и да се...

Доц. д-р Костадин Нушев: Да възприемем кризата като шанс и да се обърнем към дълбоките духовни основания на човешкото съществуване!

Кризата, в която се намираме поради пандемията, ще повлияе много сериозно върху духовния живот и ценностите, върху мисленето и поведението и върху осъзнатите или неосъзнати ценностни основания и нагласи на много хора. По принцип всяка една криза е дълбоко изпитание за човека, за неговия характер и за неговите ценности и духовни устои, а това изпитание може да доведе до различни реакции у различните хора и до различни пътища и възможни последици. Единият път, като изход от кризата, е да съумеем да превърнем това сериозно изпитание за нас в истинска възможност за „преоценка на ценностите“. Духовна преоценка както от гледна точка на християнската етика, така и от общочовешка и хуманистична гледна точка. Да възприемем кризата като шанс и възможност да променим това, което сме възприели и осъзнали като фалшиви ценности и стереотипи на поведение и да се обърнем към същинските и дълбоки духовни основания на човешкото съществуване. Тогава кризата предизвиква промяна на характера, обновление на личността и преосмисляне на устоите на живота, които водят и до задълбочаване на човешкото общуване. Обновлението на личния живот води до оздравяване на човешките взаимоотношения и в по-широк план до обновление и оздравяване на обществения живот. Това е добрият път.

А другият – отрицателен път, е кризата да предизвика още по-дълбок упадък на ценностите и разпад на общите духовни основи за човешкото съжителство – раздалечаване и отчуждаване между хората, социална изолация и духовно безразличие, егоцентрично самозатваряне и подкопаване на общуването, съчувствието, споделянето и взаимната подкрепа. Ако кризата доведе до тези негативни последици за личния и обществения живот, това ще предизвика тотален разпад на обществото. Тогава инстинктите за оцеляване, страхът от болестта или от смъртта, безчувствието и егоизмът ще подкопаят човечността и общностния начин на съжителство, ще разрушат солидарността и човечността и ще направят невъзможно да се гради човешка общност върху общи и споделени универсални ценности. Тогава “ще изстине любовта между човеците и беззаконията ще се умножат”!

RELATED ARTICLES

Most Popular