Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДоц. д-р Радослав Радославов представи най-новата си книга пред дупничани

Доц. д-р Радослав Радославов представи най-новата си книга пред дупничани

“Българска социалдемокрация-История на Евролявата алтернатива в България” е ретроспекция на един 25-годишен период на партията, обясни общественикът

Димитър ИКОНОМОВ

Дупничанинът доц. д-р Радослав Радославов представи най-новата си книга – “Българска социалдемокрация-История на Евролявата алтернатива в България”.
Общественикът, който e заместник-председателя на партия Българска социалдемокрация в България, събра съгражданите си на изискано представяне на книгата. Сред гостите бяха бившият командир на 35-ти противотанков артилерийски полк в Самораново оз.полк. Венцислав Пенев, бившият кмет на Дупница Алекси Тасев, бившият кмет на село Яхиново оз. старшина Николай Гогов и кметът на село Самораново Райко Цветков.
“Това е една ретроспекция на един 25-годишен период в историята на партията. Тук има и много други неща, които са свързани с историята на Българската социалдемокрация като цяло. Това е книга за несъстоялата се българска социалдемокрация. Съчетание на пазарната икономика със социалната справедливост. Тук има редица документи, които показват онова, което сме предлагали през годините. Различни форуми, които сме имали, както и предложения към различни институции”, представи творбата си общественикът.


Според него книгата е едно продължение на идеите на Петър Дертлиев и Атанас Москов. Той обясни, че в съдържанието й има някои елементи, които са свързани именно с тях. По думите му Българската социалдемокрация е на повече от 130 години, но тя не се е случила нито по времето на Дертлиев, нито по-късно. Авторът даде пример, че в Европа социалдемокрацията е била на власт и са се видели нейните различни проекти и съчетанието на пазарното стопанство със социалната справедливост.
На въпрос какво го е накарало да напише тази книга, доц. Радославов отговори:
“Накара ме факта, че това може да се загуби с годините. Второ, исках да покажа, че има и друг път за България, а не само слизане надолу, не само грабежи, не само корупция, но има и градивна алтернатива и тази алтернатива в момента победи в Германия. Има я и в други европейски страни В книгата има и мои позиции, и различни доклади. Тя е част от мен”.


Доц. Радославов обясни и каква е структурата на най-новата му книга.
“Първо са включени проведените конгресите на Българската социалдемокрация-Евролевица. Това са Националните партийни конференции, както и различните форми, с които сме участвали на избори. Например политическо движение „Българска пролет”, “Коалиция на недоволните” и “Заедно за промяна”, което беше последно. Освен това ги има и научните конференции, провеждани през годините. Те са свързани преди всичко с икономически предложения, които правеше екипа, който е воден от проф. д-р Александър Томов. Включени са и други различни предложения. Тя бяха предлагани през годините, но не се сбъднаха. Сега обаче вече ги има в предложенията на новото правителство”, допълни авторът.


Рецензентът на книгата доц. д-р Гале Христов не скри приятното впечатление, което е оставило у него четивото:
“Внимателно прочетох как доц. Радослав Радославов проследява пътя на Българската социалдемокрация на Българската евролевица в документи. Разбира се, има и една втора част, където той помества своите изказвания на форумите на Евролевицата. Това са конгреси, съвещания и т.н. Така че на всеки читател му предстои да научи интересни неща. Приятно е, че нашият другар и приятел доц. д-р Радослав Радославов ни предлага тази книга”.
Той подчерта, че доц. д-р Радослав Радославов заедно с Алекси Тасев, Явор Тодоров и Иван Хаджийски са се утвърдили като едни от добрите краеведи на дупнишкия край, за което местните трябва да им бъдат благодарни.  Даде за пример и книгите на Радослав Радославов, свързани с местното самоуправление.
“Показа го на практика община и като съветник в Общински съвет – Дупница в ранните години на демокрацията. Показа, как трябва да се работи за нашата идея. Така че, той ги показа тези неща и доказа на практика”, завърши доц. д-р Гале Христов.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Поздравления за доц. Радославов!Доста станаха книгите!Продължавайте в същия дух!

Comments are closed.

Most Popular