До 50% скок на колите втора употреба в Дупнишко

Пазарът е много свит, търсят се по-евтини и икономични модели, каза търговецът Илиян Дойчев

Значителен скок в цените на употребяваните леки коли се наблюдава в Дупнишко. Автотърговци обясниха, че пазарът е свит и само за 3-4 месеца се е променил тотално. От една страна, вносът е ограничен, а от друга се търсят по-малки, по-евтини и икономични автомобили.

„Почти няма коли, а цените са доста по-високи. Не смея да се ангажирам с числа, но поскъпването е с 30, 40, 50 %. Ако преди продавах една кола за 1 000 лева, сега е 1 400 -1 500, нищо, че е остаряла с 2 години. Вносът е ограничен, тъй като италианците са стимулирани да не продават колите си, а да ги дават за скрап. Държавата плаща обезщетения, за да се мачкат старите коли, които купувахме ние. Отпуска субсидия на оказионите, където собственикът на автомобил получава около 3 500 евро, въпреки че колата може да струва и 100 евро. Отделно колите, които ние купувахме от Северна Италия, се продават доста добре в по-бедните райони във вътрешността на страната. Така ние не можем да стигнем до тези автомобили. Ковидът, кризата, а сега и войната в Украйна доведоха до обедняване и инфлация, хората и в Италия не са в цветущо финансово състояние и се купуват повече употребявани коли”, описа ситуацията Илиян Дойчев. Търговецът посочи, че в България предпочитани са колите с газова уредба и с по-малък клас, чиито разходи са значително по-малки.

„Пазарът се промени коренно за година – година и половина. Търсят се предимно коли на пропан-ботан, който се задържа на по-евтини цени. Ако преди се купуваха големи коли – беемвета, мерцедеси, сега се търсят предимно автомобили от по-малък клас, които са по-евтини и пестят разходи. Много е свит българският пазар. До февруари търгувахме с повече с гърци, но и там държавата промени законите. В Северна Македония вече ги позаредихме с коли, така че и този пазар не е това, което беше”, допълни Илиян Дойчев.

Запознати с в търговията с употребявани коли твърдят, че браншът се запазва, въпреки известния отлив.

„Има отлив. По-стари търговци се отказаха, някои преминаха на друг бизнес, но има и нови. Има хора, които се прибират от Италия, и инвестират парите си в бизнеса. За мен съотношението е равно между отказалите се и появилите се нови колеги е равно”, коментира Дойчев.