Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковМедици от Самоков хвърлят оставки след нападението в Спешно отделение

Медици от Самоков хвърлят оставки след нападението в Спешно отделение

Искат ефективни присъди за агресията над медицински лица и паник бутони

От сутринта в понеделник в спешното отделение в Самоков има подадени три молби за напускане. Две фелдшерки и една медицинска сестра искат да си тръгнат заради физическата саморазправа от събота срещу техни колеги, както заради непрекъсната вербална агресия – условия, в които се работи напоследък“. Това каза в „Денят започва“ д-р Ивалина Трендафилова – началник на ФСМП-Самоков.

„Колегите два дни са в неимоверен стрес. Жалкото е, че губим изключително ценни кадри. Фелдшерките са с 43 години стаж, протекъл само и единствено в спешна помощ. Това са хора отдадени на спешната медицина. Медицинската сестра също е с голям стаж в спешна помощ и реанимация“, уточни д-р Трендафилова.

Най-пострадалият при агресията лекар е в отпуск по болест, каза още тя. Засега не е ясно дали и той няма да реши да напусне. За да се избегне евентуален риск от невъзможност да се обслужват по спешност пациенти в Самоков и района са необходими спешни законови мерки за сигурността на персонала, категорично е ръководството на спешното отделение.

Д-р Ивалина Трендафилова призова в спешните центрове да има паник бутони, охрана и да има бързо производство за осъждане на виновните, а не да се пускат след 24 часа.

Припомняме, двама мъже бяха арестувани след опит за саморазправа с лекар и фелдшери във филиала на Спешна помощ след смъртта на баща им. Срещу двамата братя е повдигнато обвинения за лека телесна повреда и хулиганство.

Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения.

Това пък се казва в позиция на здравния министър Асен Сербезова във връзка с нападението над медиците в Самоков. “Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са направили всичко по силите си, за да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази агресия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се справим с нея. Острите позиции, с които всеки път осъждаме подобно поведение отдавна не са достатъчни, те не стигат до тези, които посягат или търсят саморазправа”, заявява още Сербезова.
Тя е категорична, че агресията и насилието не решават проблеми, а само създават такива. “На това трябва да бъде сложен край и ние като общество трябва да намерим трайно решение. Има държавни органи, които проверяват качеството, обема и навременното оказване на медицинска помощ. Точно те трябва да бъдат сезирани при съмнение как е лекуван наш близък. Министерството на здравеопазването следи проверките да бъдат обективни, като за това ръководният екип на институцията се ангажира лично”, обяснява още здравният министър.
Министерството на здравеопазването има действащо споразумение с прокуратурата за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медицински специалисти. “Но явно това не е достатъчно, за да се сложи край на саморазправата с медици”, изтъква тя.

“Като министър ще настоявам за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди, за да покажем, че институциите са на своето място и осигуряват справедливост за хората, избрали за свой професионален път опазването на живота и здравето – на всички нас. Случаят в Самоков за пореден път ни напомни, че трябва всички заедно активно да работим за възстановяване на доверието между лекари и пациенти, преди безвъзвратно да сме го загубили, а с него и тези, които са останали в България, за да ни лекуват”, завършва позицията на Асена Сербезова.

RELATED ARTICLES

Most Popular