Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградДПС-Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

ДПС-Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Корнелия Нинова: Рано или късно зависимостите лъсват

 

Регионалната структура на ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за Европейския парламент.

Йончева е поставена на пето място в списъка с номинираните – след председателите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Благоевград е известен като един от районите на ДПС, който е под ръководството на Пеевски. Затова той обикновено се кандидатира за българския парламент от там.

Йончева от своя страна, заедно с почти всички настоящи евродепутати от БСП, които са избрани през 2019 г., е в конфликт с Корнелия Нинова. През 2019 г. Елена Йончева водеше листата на БСП.

„Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след регистрацията на БСП по повод информацията, че Елена Йончева е издигната за евродепутат от структура на ДПС. И посочи, че това дава обяснение за отдавна прекратените отношения на социалистите с Йончева.

„Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България“, коментира Елена Йончева и благодари за това на структурата на Движението.

“Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм водила през последните пет години за страната си и дали ще получа подкрепа за това, а именно – спиране на безконтролната миграция; спиране на трафика на хора (каналджийството); работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво; защита на журналистите от цензура и политическо преследване”, отбеляза Йончева.

Според нея, като евродепутат, тя е успяла да направи пробив по редица теми. „Водих преговори по цялостното законодателство в Пакта за миграция като председател на групата, с представителите на Европейската комисия и Съвета. След пет години пактът беше приет. Той отменя несправедливия за България Дъблински регламент. И ще спомогне за намаляване на безконтролната миграция. Отстоях включително и предложението, което да гарантира прозрачност на медийната собственост и финансиране, защитата на журналистите от цензура”, посочи тя.

В настоящия Европарламент Елена Йончева е депутат от БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

 

Областният съвет на ДПС-Благоевград номинира Пеевски за водач

Е. Йончева е предложена за евродепутат от гражданската квота

На свое заседание Областният съвет на Движението за права и свободи в Благоевград взе единодушно решение за водач на листата за предстоящите избори за Народно събрание да бъде издигнат председателят на партията Делян Пеевски. Това съобщават от областната структура на ДПС на официалната си фейсбук страница. В публикацията се посочва, че на Областния съвет са направени и номинации за членове на Европейския парламент, които са: Делян Пеевски, Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Елена Йончева, Станислав Атанасов, Танзер Юсеинов и Танер Кабилов.

Съгласно решенията на Централния съвет на партията, на областно ниво се издигат кандидатите за Европейски парламент, а за Народно събрание общинските организации издигат кандидатурите на разширени заседания, каза за БТА областният лидер на партията Ведат Хюсеин.  На състоялия се Областен съвет на ДПС пристигнаха протоколите и общинските председатели на партията докладваха в тази посока номинациите за българския парламент, като единодушно, навсякъде, беше издигнат за водач Делян Пеевски, посочи Ведат Хюсеин.

Областният лидер на ДПС в Благоевград коментира и номинацията на Елена Йончева. „Анализите, които бяха направени от някои от членовете, показват, че тя защитава интересите на страната в ЕП заедно с Илхан Кючюк, така че от гражданската квота тя беше издигната и приета“, допълни Хюсеин.

RELATED ARTICLES

Most Popular