Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаДраконовски мерки в Дупница! Председателят на ОбС: Край на нощните дискотеки с...

Драконовски мерки в Дупница! Председателят на ОбС: Край на нощните дискотеки с деца

СДС внася актуализиран проект на наредбата за обществения ред, оповести К. Костадинов

Групата на СДС в местния парламент ще внесе актуализиран проект на наредбата за обществения ред в община Дупница, съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. На пресконференция ОбС шефът за пореден път изрази възмущението си от факта, че деца се допускат в питейни заведения след 22 часа. „Поводът за пресконференцията е проведената акция на полицията в нощни питейни заведения на територията на Дупница и Кюстендил. Време е да поставим истинските и важните приоритети в нашето общество и конкретно в обществото на Дупница. Проблемът с малолетни и непълнолетни в нощни питейни заведения не просто се задълбочава, а приема епидемични размери. И това е тема, която винаги ни е вълнувала, винаги е стояла на дневния ред на политическата сила, която аз представлявам. И ако си спомняте, преди около 4 години ние внесохме промени в Наредба №1 за обществения ред на територията на община Дупница. Тогава заложихме драконовски санкции по отношение на собствениците на питейни заведения. За съжаление обаче наредбата не беше приета и новината от днес е, че ние, групата на СДС, отново ще внесем актуализиран проект на Наредба №1 за обществения ред на територията на община Дупница, в който ще се постараем да допрецизираме доста от проблемите, да ги съгласуваме с действащото в момента законодателство. Амбицията ни е да въведем наистина драконовски мерки по отношение на случващото се! А случващото се е ужасно! Не може в една дискотека вечер да има 200-300 деца! И тук не говорим за деца на 16-17 години! Говорим за деца на 14, на 13 години! Това е безумие, това е… не знам как да го нарека! Използва се една вратичка в Закона за защита на детето, в която се позволява деца да остават след 22 часа, ако са с пълнолетен придружител! И възползвайки се от тази вратичка, се оказва, че стотици не непълнолетни, а малолетни деца присъстват в нощни питейни заведения! С всичките последстващи от това проблеми – райски газ, наркотици, тютюнопушене, алкохол! На това нещо не трябва, а ще бъде сложен край! Позволих си преди около 20 дни да напиша писмо до шефа на РДВР-Кюстендил, с копие на началника на РПУ-Дупница, и до началника на РЗИ- Кюстендил, от мое име, еднолично, и ги помолих да се извършват компетентни проверки! Не твърдя и не искам да излиза, че едва ли не заради мен са извършили проверката, но използвам случая да поздравя всички полицейски началници начело с директора на РДВР, да му благодаря от името на обществото на гр. Дупница за акцията и да го помоля тези акции да бъдат постоянни и непрекъснати! И все по-засилващи се, и все по- засилващи се! Чувам и зная, че директорът на РДВР също е амбициран да въведе ред в тази дейност! Ако ние не направим това нещо да бъде постоянно, то няма и да проработи!”, заяви Костадинов. Председателят подчерта, че иска чрез Общинския съвет полицаите да почувстват подкрепата на обществото, решимостта и желанието да се спре допускането на деца в нощни заведения.
„Полицаите също са хора като нас и те следва да бъдат подкрепени. Искам те да знаят нашата решимост това нещо да бъде прекратено. Много ми се искаше това писмо да бъде подписано и от останалите колеги в Общинския съвет. Само че разбрах неприятния факт, че тогава на някакъв рожден ден е присъктвала и дъщерята на наш колега, общински съветник, и то не кой и да е, която е на 13 или 14 години, и затова го написах еднолично и от мое име. Но уверявам гражданите, уверявам хората, че огромна част от общинските съветници мислят като мен. И като съветници, и като политици, и като родители ние трябва да прекратим тази практика. Ако има родители, които считат, че това не ги касае, че децата им могат да ходят, тези родители трябва да бъдат санкционирани свръхтежко и посочени с пръст!”, допълни шефът на местния парламент.
Костадинов призова всички кандидат-депутати и политици да инициират бързи промени в Закона за защита на детето, с които да се премехне вратичката, позволяваща присъствието на деца в питейни заведения след 22 часа, ако са с пълнолетен придружител. Според шефа на дупнишкия парламент с промяната в закона може да се направи така, че при достатъчно доводи деца могат да пребивават в питейни заведения след 22 часа, но само, ако са със собствените си родители.
„В момента пред дискотеката стои една пачка с декларации и децата си ги пишат собственоръчно. Подписват родители, роднини, близки или приятели, които са пълнолетни, без пълнолетните дори да присъстват! Призовавам и полицията – знам, че искам твърде много, но може да се разследват и част от тези декларации – истински ли са, описите истински ли са?! И пак се връщам на родителите – има много родители, които неглижират това нещо, и тези родители трябва да бъдат научени и превъзпитани! Недопустимо е и решителността ми е свръхвисока на това нещо да бъде сложен край! Това нещо може да се случи с много бързи законодателни промени, ако полицейските органи контролират така последователно, както прави това в момента РДВР-Кюстендил!”, посочи Костадинов. Председателят на Общинския съвет призова РЗИ, отдел „Закрила на детото” и Местната комисия за борба с противообщестевни прояви на малолетни и непълнолетни също да сформират общи комисии и да правят проверки.
Костадин Костадинов отново коментира и нивото на образованието в общината. Отбеляза, че за поредна година оценките, включително от външно оценяване, спадат. Призова директорите, учителите, настоятелствата, обществените съвети да направят необходимото, за да може нивото на образованието в общината да стигне това във водещите учебни заведения в България.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular