Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградНови огнища на коклюш в Югозапада! Изолираха случаи в Перник и Благоевград

Нови огнища на коклюш в Югозапада! Изолираха случаи в Перник и Благоевград

Нови случаи на коклюш в Югозапада, отчетоха от РЗИ. Те са в градовете Благоевград и Перник.

От началото на годината до момента в Благоевградска област са регистрирани девет случая на заболели от коклюш.
Това съобщи д-р Веселка Мончева, директор на дирекция “Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция.

От думите ѝ стана ясно, че по-голяма част от регистрираните случаи са в Благоевград. На въпрос, свързан с това има ли детски ясли, детски градини и паралелки в училища на територията на областта, които да са поставени под карантина, д-р Мончева обясни, че при коклюш карантинирането е по-различно от това, което е правено по време на пандемията от COVID-19.

В момента второкласник от СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“ в Благоевград също страда от магарешка кашлица и е под карантина за 14 дни. Инфекциозното заболяване на дихателните пътища е установено при изследване на детето. То си е вкъщи, а неговите съученици от класа продължат да посещават учебни занятия, но се следи да не се смесват с други деца по време на междучасията. Те са под наблюдение и са инструктирани да не общуват с ученици от други паралелки.
“Децата продължават да посещават учебните заведения, но самите класове не се смесват с други класове в общи занимания. Самият клас се наблюдава в рамките на 14 дни от медицинско лице и ако имат някакви оплаквания, то децата и родителите биват насочвани към общопрактикуващия лекар“, уточни д-р Веселка Мончева.

По отношение на това как може да се предпазим от коклюш, експертът в Регионалната здравна инспекция посочи, че това може да се случи чрез добре познатите ни маски, които използвахме по време на COVID-19. Ваксинацията е другото важно нещо, което не трябва да бъде пренебрегвано.

“Ваксината срещу коклюш е сред задължителните в имунизационни календар. Поставянето ѝ започва от втория месец на бебето, тоест същинската имунизация е на втори, трети и четвърти месец, след това има реимунизаци, която е след една година от третия прием, след това на шест години и на 12 години е последната реимунизация“, каза д-р Мончева.

По думите ѝ заболяването е най-опасно за малките деца, които в първия месец от раждането им все още не са имунизирани. “При тях най-тежко се наблюдава протичането на самото заболяване. Важно е да отбележим, че за сега обстановката спрямо коклюш в Благоевградска област е сравнително спокойна, защото всички случаи са леки.

Само три случаи от тях са хоспитализирани и в момента децата са здрави. Не трябва да се създава паника. Апелирам към всички родители да обърнат внимание на своите деца дали са имунизирани“, уточни тя.

Първи случай на коклюш бе потвърден и в Перник. Заразил се е ученик на 14 години, който е ваксиниран срещу заболяването. Това потвърди директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. „Става въпрос за изолиран случай. За момента няма място за притеснение и няма нужда от въвеждане на каквито и да било мерки. Заболяването е опасно за новородени деца, при възрастните не протича тежко“, обясни д-р Златанов. Момчето е ученик в столицата. Уведомено е ръководството на училището. Семейството на заразения е поставено под карантина.

С цел превенция в Перник се извършват изследвания за коклюш на случаен принцип на хора с грипоподобни симптоми.

„Взимаме тестове и правим тестове от случайно лежащи с такава симптоматика в лечебните заведения, както и от преминаващи през специализираните кабинети, за да търсим диагностициране на нетипичен случай. Ако намерим втори, трети случай на територията на Пернишка област ще предприемем и ще разширим кръга от противоепидемичните мерки”, добави д-р Златанов.

В  страната ни вече има два смъртни случая. Това са две новородени бебета от град Кюстендил. Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че не се очаква масово разпространение на коклюш при хората в по-напреднала възраст. Той предупреди, че ако разпространението в страната продължи, ще става въпрос за национална епидемия, каквато преживява цяла Европа.

RELATED ARTICLES

Most Popular