Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаДупничани почетоха загиналите от бомбардировките на 4 януари 1944 г.

Дупничани почетоха загиналите от бомбардировките на 4 януари 1944 г.

Историческият музей предлага на пл. „Свобода“ да бъде издигнат мемориал на жертвите, общинари искат Дупница да бъде обявена за Град на етническата толерантност

80-ата годишнина от бомбардировките над града отбелязаха за поредна година дупничанив четвъртък. Пред загиналите от нападениетонад Дупница, извършено на 4 януари 1944 г., по време на Втората световна война, се поклониха служители в общинската администрация, Историческия музей, читалища в града и селата, граждани. Събитието знаково започна в 12:30 часа – по същото време, в което преди 8 десетилетия е започнал ударът. За първи път честването бе на пл. „Свобода“.

На това място се е намирала сградата на Българската земеделска и кооперативна банка, където загиват най-много хора– 45 души, сред които директорът на финансовата институция и неговото семейство. Там вече е преместена паметната плоча на убитите, която досега беше пред Дома на техниката.За трагичните събития, свързани с избухването на войната и бомбардировките над Дупница, припомни Виктория Крумова – уредник в музея в града. Тя изброи поименно всичките 61 загинали при нападението, сред които е имало и бебе.

Съобщи и за идея на музея – до паметната плоча да бъде издигнат по-голям мемориал. В памет на загиналитепо традиция имаше и заупокойна молитва, която отслужиха свещениците Иван Айдаров и Петър Очков. „Днес е най-тъжният ден в новата ни история. И този ден ще бъде отбелязван по уважителен начин за всички онези, чиито имена чухте. Нашият град присъства в световната история и е свързан с всички събития от Втората световна война.

И ако някой пита дали в България е имало фашизъм, аз ще запитам защо е било нужно да бъде бомбардирана България, в частност нашият град Дупница, след като не е имало фашизъм.

Може би ще си припомните кои са страните победителки във Втората световна война и кои са победените. И ние на чия страна сме били. Аз не съм историк, но имам самочувствието да имам обща култура и в този ден ще кажа само едно: ако народ, нация позволява да бъде прекроявана неговата история конюнктурно, може би ще се наложи да бъде прекроена и географията на държавата, в която живее този народ. Дано това да не се случва. Този ден е най-тъжният и ще разпоредя българското знаме, което стои на общината, да бъде свалено наполовина.

Дължим уважение на хората, чиито имена чухте. А там присъстват хора с еврейски произход – дупнишки евреи. Паметният знак, върху който уважително ще положим цветя, е изработен от наследник на загинал в този трагичен ден евреин. Може би Общинският съвет ще трябва да се произнесе за в бъдеще Дупница да бъде Град на етническата толерантност. Има такава инициатива. Защото в града дупнишките евреи през различните периоди са били представени в различно качество“, каза кметът на общината Първан Дангов.

Застигнатите от смъртта на най-черна за града дата бяха почетени и с поднасянето на венци и цветя пред плочата.Сред поднеслите венци бяха кметът Първан Дангов и зам.-кметът Дафинка Георгиева, представители на музея и читалищата. Мемориалът бе отрупан и с цветя.

Във връзка с честването бе представена и изложба за бомбардировката, при която са ранени десетки хора, разрушени много сгради. Със свои изпълнения в събитието се включи Общинският духов оркестър.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular