Даян Шаер- най-четениятнаш писател в библиотеката на НЧ  „Зора“ в Дупница през 2023 г.

Книгата „Български предания и легенди“– най-търсена

Даян Шаер е най-четеният писател в библиотеката на НЧ  „Зора“ в Дупница през 2023 г., показва справка в библиотеката. Най-търсената там книга е „Български предания и легенди“.„Библиотечният софтуер, с който библиотеката работи, улеснява достъпа до информацията какви са били литературните предпочитания на дупничани. Базирайки се на статистика от електронния каталог, резултатите за Отдел „Заемна за възрастни“ показват, че най-четеният български автор е Даян Шаер – писателка на романи от българо-сирийски произход. Тя  впечатли читателите ни и заслужено зае  първа позиция като най-четен български автор в нашата библиотека. Двете заглавия „Има ли места в рая“ и „Вдовицата на времето“  са две разтърсващи истории за живота в Сирия преди войната и за свят, в който времето е отмерено с големи часовници, любовта е планирана. Продължението на „Стопанката на Господ“ – книгата „Зарана“ на Розмари де Мео, е на второ място в класацията на най-търсените заглавия от български автори. Тази книга претърпя многобройни резервации в нашата библиотечна автоматизирана система. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си, е историята, която завладя вниманието на читателите ни и те сложиха на трето място в своите търсения книгата „Глина“ на Виктория Бешлийска“, обясни гл. библиотекар Наталия Павлова.

От библиотеката отбеляза, че интригуващ трилър с куп призове е книгана американска авторка. „Книгата „Аз ли нож в ръка държа…“ на американската писателка Ашли Уинстеде на първо място в класацията ни за най-четено заглавие на чужд автор. Сграбчващият сюжет и неподражаемият детектив Дейв Гърни от книгата на Джон Вердън – „Стой далеч от Хароу Хил“ – определят второто най-четено заглавие на чужд автор в нашата библиотека. „Море от спомени“ на Фиона Валпи, автор на бестселърови романи, преведени на повече от двадесет езика, е третата най-предпочитана книга според  читателските предпочитания за 2023 г.“, подчерта Павлова.

В Детския отдел в топ 3 на книгите от български автори е книгата „Български предания и легенди“. „Български предания и легенди“е книгата, заела първо място в класацията на най-търсени български заглавия. Втората най-четена книга от български автор в Детски отдел отново е стъпила с текста и илюстрациите си върху българските фолклорни традиции – книгата на Мариана Кръстева „Така започна всичко“. Константина Живова и нейната „Малката мечтателка в зоопарка“ е третата най-търсена книга от български автор.

Топ 3 на книгите от чужд автор:1. Колко е важно да си добър и да се харесваш, разбираме от книгата на Джори Джон – „Умната бисквитка“, която според нашата статистика се оказа най-търсената книга на чужд автор от малките приятели на библиотеката. На второ място е книгата на ЩепанкаСеканинова – „Как да си здрав като дракон“. Светът на приказките на Ханс Кристиан Андерсен продължава да вълнува въображението на най-малките ни читатели и според техните литературни предпочитания тази книжка отива на трето място в нашата класация“,каза още гл. библиотекар.

Юлияна КОЛЧАКОВА